19 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

AKP’Lİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPTIKLARI HABERLERİ MUHALİF BULDUĞU GAZETECİLERİN ULAŞIM KARTLARINI İPTAL ETTİ

Ana Sayfa » GÜNCEL » AKP’Lİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPTIKLARI HABERLERİ MUHALİF BULDUĞU GAZETECİLERİN ULAŞIM KARTLARINI İPTAL ETTİ

Eklenme : 12.04.2022 - 17:26

AKP’Lİ BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPTIKLARI HABERLERİ MUHALİF BULDUĞU GAZETECİLERİN ULAŞIM KARTLARINI İPTAL ETTİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’da yerel bir gazete olan BursaMuhalif gazetesi çalışanlarının basın mensubu ulaşım kartını 18 Mart tarihinde kara listeye alarak iptal etti.

Kartlarının iptal edildiğini öğrenen gazeteciler, belediye ile yaptıkları görüşmelerde kartlarının iptal gerekçesi olarak yaptıkları haberlerin gösterildiğini öne sürdü.

‘HABER YAPARKEN BELEDİYEYE SORU SORDUK YANIT ALAMADIK’

Bursa’da 2013 yılından beri yayın yapan BursaMuhalif gazetesi çalışanları, son zamanlarda yaptıkları haberler nedeniyle, ulaşım kartlarının iptal edildiğini iddia etti. Gazete çalışanı Sibel Kahraman, “Belediye basın danışmanıyla yaptığımız ilk görüşmede, bize ‘haberler ile şehirde karışıklık yaratmaya çalışıyorsunuz’ dendi. Daha sonra görüştüğümüz belediye basın birimi çalışanı Bahar Özgün ise eşitlik ilkesine dayanmayan haberler yaptığımızı iddia etti. Biz Bursa’nın sorunları ile ilgili yaptığımız haberlerde belediyeye soru sormak istedik, randevu talep ettik ancak kabul etmediler. Biz sorunu anlamaya ve çözmeye çalıştık. Bu yüzden iki hafta kadar belediyeden cevap bekledik. Daha sonra telefonlarımızı kimse açmadı” diye konuştu. Kahraman, ulaşım kartlarının iptal edilmesiyle kendilerinin susturulmaya çalışıldığını düşündüğünü kaydetti: “Bize artık kartlarımızı vermeseler de haber yapmaya devam edeceğiz. Gazetecilerin kartlarını iptal edenler, gazeteci olmayan kişilere ücretsiz kart veriyor. Belediye şeffaf ise kimlere ücretsiz kart verdiğini açıklasın.”

Sibel Kahraman

‘ULAŞIM KARTI VERMEK ZORUNDA DEĞİLİZ’

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre gazeteci Ezgi Bulut ise ulaşım kartlarının yaptıkları haberler nedeniyle iptal edildiğini belirtti. Gazeteciler, yayınladıkları haberlerinde Bursa’nın tarihi Hanlar Bölgesi’nde yapılan restorasyonların aslına uygun olmadığını öne sürerek belediyeyi eleştirmişti. Ayrıca Kent Meydanı’nın zemininde meydana gelen deformeyi gündem eden haber ile kentin sorunlarını ifade eden başkaca haberler nedeniyle belediye tarafından hedef alındıklarını düşünüyorlar. Bulut, belediyeyle yapılan görüşmelerde kendilerine “ulaşım kartı vermek zorunda değiliz” dendiğini, kıstasların ne olduğunu sorduklarında ise cevap alamadıklarını söyledi.

Ezgi Bulut

BELEDİYE İDDİALARI REDDETTİ

Telefonla ulaştığımız Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Basın Danışmanı Ferhat Murat, iddiaları reddetti. Murat, gazetecilerin metroda karşılaştığı “kara liste” ifadesinin yazılımsal hata olduğunu söyledi. Murat, her yıl gazeteci örgütlerinden alınan liste karşılığında gazete çalışanlarına ulaşım kartı verildiğini ekleyerek şöyle konuştu: “BursaMuhalif gazetesi yayın çizgisini değiştirmedi diye biliyorum. Yani biz haberler yüzünden ulaşım kartlarını iptal etmedik. Arkadaşların kartlarının süresi doldu. Bu teknik bir işlem. Vizeler her sene yenilenir. Gazeteciler Cemiyeti’ni ve medya kuruluşlarını baz alıyoruz. Belli bir kontenjan var. Atıyorum 100 tane medya şirketi var bu 120’ye çıktı, biz aynı oranda artış yapmıyoruz. Biz yılın ilk üç ayında vize işlerini tamamlıyoruz.” Bu açıklamaya karşılık gazeteciler, kartların vizesinin mayıs ayında dolacağını, dolayısıyla belediyenin açıklamasının gerçeği yansıtmadığı görüşünde.

ÇGD: BELEDİYE KEYFİ DAVRANIYOR

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada belediyenin aksine ulaşım kartlarıyla ilgili Ocak 2020’de yeni bir düzenlemeye gidildiğini ve meslek örgütlerinden liste talep edilmeyeceğinin kararlaştırıldığını belirtti. “Basın Kartı sahibi olmayıp, Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen ücretsiz ulaşım kartından yararlanmak isteyen basın çalışanlarının başvuruları 2020’den bu yana çalıştıkları kurum tarafından gönderilmektedir” dedi.

“BursaMuhalif çalışanı gazetecilerin kartlarını keyfi gerekçelerle iptal etmek, eşitlik ilkesine aykırıdır, işlevsel anlamda sansürden başka bir şey değildir” diyen Deniz, uygulamanın anti demokratik olduğunu söyledi. “Yıllarca gazetelerin şoförlerine, yemekhane çalışanlarına, gazetecilik yapmadığı halde yandaşların eş ve çocuklarına dağıtılan kartların BursaMuhalif çalışanlarına verilmemesinin gerekçesi nedir?” diye soran Deniz, Bursa’da ücretsiz seyahat kartlarından kimlerin yararlandığını sordu. Deniz konuyla ilgili şunları söyledi: “BursaMuhalif çalışanları dışında kartı iptal edilen bir gazeteci var mıdır? Başkan danışmanının görevi kamu kaynağını keyfince idare etmek midir? Alinur Aktaş ve bu kararın alınmasını kendine görev edinen, bir zamanlar aynı ulaşım kartını alabilmek için takla atan başkan danışmanımsı şahıs bilsin ki gazetecilerin kartlarını iptal ederek gazetecilik mesleğinin önüne engel koyamazlar. Çünkü kartla gazeteci olunmaz. Halkın haber alma hakkı kutsaldır ve engellenemez.”

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları