19 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

”BİR ZAMANLAR YEŞİLÇAM: ABDURRAHMAN KESKİNER” BELGESELİNİN YÖNETMENİ MEHMET GÜRELİ: “O SİNEMAYI MERAK EDENLERİN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY ANLATTI”

Ana Sayfa » GÜNCEL » ”BİR ZAMANLAR YEŞİLÇAM: ABDURRAHMAN KESKİNER” BELGESELİNİN YÖNETMENİ MEHMET GÜRELİ: “O SİNEMAYI MERAK EDENLERİN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY ANLATTI”

Eklenme : 23.08.2022 - 9:06

”BİR ZAMANLAR YEŞİLÇAM: ABDURRAHMAN KESKİNER” BELGESELİNİN YÖNETMENİ MEHMET GÜRELİ: “O SİNEMAYI MERAK EDENLERİN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY ANLATTI”

Türk sinemasında önemli bir isimdir Abdurrahman Keskiner. ‘Türk sinemasının en iyi 10 eseri’ listesindeki üç filmin yapımcısıdır, her şeyden evvel. Bu üç filmin hangileri olduğunu merak edenlere hemen bilgi verelim: Yılmaz Güney ile Şerif Gören’in yönettiği ‘Umut’, Atıf Yılmaz’ın filmi ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ ve Yavuz Turgul’un yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Muhsin Bey’.

Abdurrahman Keskiner’in bu sektöre girmesine de Yılmaz Güney vesile olmuştur. Güney, film çekimi için gittiği Adana Osmaniye’de, o sırada çiftçilikle uğraşan Abdurrahman Keskiner ile tanışır. Birbirlerine saygı duyarlar, değer verirler. Sonunda Yılmaz Güney, sinemaya girmesini teklif eder hemşerisine. Keskiner’in “Ben ne anlarım sinemadan, çiftçi adamım,” sözüne Yılmaz Güney’in cevabı şöyle olur: “Sinemada senin gibi dürüst adamlara ihtiyaç var.”

Sonrasında kendisini sinemanın ortasında bulan Abdurrahman Keskiner, bir daha da hiç çıkmaz o dünyanın içinden. Yıllarca bu sanata değerli katkılarda bulunur. İlk olarak Yılmaz Güney’in menajerliğini üstlenir. Akabinde ikisi birlikte Güney Film’i kurarlar. Ardından peş peşe gelmiş diğer filmler.

Tesadüfen girdiği sinema sektörüne damgasını vuran Abdurrahman Keskiner üzerine bir belgesel hazırlandı. Yönetmenliğini, kültür dünyasının önemli isimlerinden Yazar, Müzisyen, Ressam ve Sinemacı Mehmet Güreli’nin üstlendiği ‘Abdurrahman Keskiner’ belgeselinin yapımcılığını ise Karina Film olarak Görkem Yeltan ve Yalçın Akyıldız yaptı. Evrensel’den Özlem Ertan görüntü yönetmenliği Ahmet Sesigürgil’in, kurgusu Gamze Terra’nın imzasını taşıyan ‘Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner’ belgeselini, filmin yönetmeni Mehmet Güreli ile konuştu:

“SİNEMAYI MERAK EDENLERİN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY ANLATTI”

Abdurrahman Keskiner üzerine bir belgesel hazırlama fikri nasıl ortaya çıktı?

Görkem Yeltan ve Yalçın Akyıldız ile benim ortak görüşümüzdü… Görkem’in aklındaydı uzun zamandır. Abdurrahman Keskiner, sinemaya çok emek vermiş, bizim de yakından tanıdığımız biri. Dolayısıyla ona ve onun şahsında sinemaya emek verenlere bir selam göndermek istedik. Sinema tarihi açısından Abdurrahman Keskiner’in yeri başka tabii.

Belgesel çekimleri de çok güzel geçti. Abdurrahman’ın sohbeti keyifliydi. İstanbul Kilyos’ta yaptık çekimleri. Kilyos’un şöyle bir önemi de var: Pek çok Türk filminin çekildiği yer orası. Mesela belgeselde görünen bir sahil var. Orada az Türk filmi çekilmedi zamanında.

Belgesel kendi kendine akıp gitti. Sinemayı merak edenlerin öğreneceği çok şey anlattı Abdurrahman Keskiner. Sinema tarihini canlandırmaya, gözler önüne sermeye çalıştık. Kişisel bir belgesel oldu.

Aslında onu anlatacak çok insan var, ama ben sırf o konuşsun, kendi kendini ve sinemayı anlatsın istedim.

“BELGESEL SÖYLEŞİLERDEN VE FİLMLERDEN OLUŞUYOR”

Belgesel Abdurrahman Keskiner ile yapılan söyleşilerden mi oluşuyor?

Abdurrahman Keskiner ile yapılan söyleşilerden ve filmlerinden alınan sahnelerden oluşuyor. O da filmleri, setleri anlatıyor bir yandan. Mesela bir ‘Don Kişot’ filmi çekmiş. Münir Özkul’a Don Kişot’u, Sami Hazinses’e Sancho Panza’yı oynatmış. “Yalova’da bir yel değirmeni bulup işe giriştik,” diyor. O filmi bulamadık maalesef. O yüzden belgeselde yok.

Biraz önce Abdurrahman Keskiner’in sinemadaki yerinin başka olduğunu söylediniz. Nedir onu başka yapan?

Türk sinemasında çok cesur filmler yaptığı için özeldir. Seçici ve iyi şeyler yapmaya gayret etmiş her zaman. Adana’da bir çekim sırasında karşılaşmışlar Yılmaz Güney ile. Tesadüfler insanı alıp bir yerlere götürür. Epey de iş yapmışlar birlikte. ‘Abdurrahman Keskiner’ belgeselinin sinema dünyasını, tarihini merak edenler için çok iyi bir kaynak olacağına inanıyorum. Sinemayı hiç sette bulunmamış insanların değil, bu işleri birebir yapmış, Abdurrahman Keskiner gibi insanların anlatması lazım.

Belgesel yakın dönemde nerelerde gösterilecek?

Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterilmesi için girişimler yürütülüyor. Orada gösterilmesi önemli. Çünkü Abdurrahman Keskiner de tıpkı Yılmaz Güney gibi Adanalı. Orada yaşayan insanlar için de gurur kaynağı olan isimler bunlar. Aslında Adana’dan çok da sinemacı, yazar, sanatçı çıkmıştır.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları