30 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

9.5 MİLYON EMEKLİ ”SIFIR ZAM” TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Ana Sayfa » GÜNCEL » 9.5 MİLYON EMEKLİ ”SIFIR ZAM” TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Eklenme : 12.07.2023 - 12:48

Avatar

Yurtseverlik Haber

yazarın tüm yazıları

Memurundan işçiye, esnaftan çiftçiye kadar milyonlarca emekli, yeni zam teklifiyle bir kez daha açlıkla baş başa bırakıldı. Emeklilere yapılması planlanan yüzde 25 zam da neredeyse hepsini yoksulluk sınırının altında bırakacakken milyonlarcası ise yine açlık sınırının altında 7 bin 500 liraya mahkûm edilecek. EYT’lilerle birlikte Türkiye’de yaklaşık 15 milyon emekli bulunuyor. Kök maaşı 3 bin 500 lirayı bulan emekli de var 5 bin 500 TL’yi bulan da. Arasındaki fark Hazine tarafından karşılanarak 7 bin 500 liraya çıkarıldı ancak temmuz zammı döneminde sayıları yaklaşık 9,5 milyon olan emeklilerin maaşında bir değişiklik olmayacak. Emekliler tüm bunlar karşısında açlık ve yoksullukla baş başa kalıyor. Emekliler, sebzeyi taneyle, karpuzu dilimle aldıklarını; para harcamamak için evden dahi çıkmadıklarını söylüyor.

TANEYLE ALIYORUZ

Birgün’den Dilan Esen’in haberine göre Ankara’da yaşayan Emine Usta, BAĞ-KUR emeklisi. Kök maaşı 5 bin 600 lira olan Usta, Hazine desteğiyle aylık 7 bin 500 TL alıyor. Hazine desteği olmasa yüzde 25’lik zam uygulandığında Usta’nın maaşı 7 bin 500 lirayı dahi geçmiyor. Açlık sınırı ve asgari ücretin altında yaşamaya mahkûm edildiklerini söyleyen Usta, “Sağlık harcamalarımız oluyor, maaşımızdan direkt kesiliyor. Eskiden bin liralık alışveriş yapınca bir ay gidiyordu. Bin liraya şimdi sepet dolmuyor. Alışveriş alışkanlıklarımız değişti. Karpuzu dilimle; elmayı, patatesi soğanı adetle alıyoruz. Temel ihtiyaçları alabiliyoruz ekmek, makarna, yoğurt gibi. Maaşın büyük bir kısmı evin sabit giderlerine gidiyor, aidat, elektrik, su, internet gibi” diyor. Yakın zamanda aç kalacağını düşünen Usta, şunları dile getiriyor: “Çeşmeden artık içme suyu aksın diye dua ediyoruz. Emekliliğimde dünyayı gezme planım vardı, memleketim Ürgüp ‘e ziyarete gidebilecek olanağa dahi sahip olamadığımı acı bir şekilde görerek yaşıyorum. Demokratik yollardan hakkımızı almak için bütün emeklileri Tüm Emeklilerin Sendikası’na davet ediyorum.”

ET BİZİM İÇİN LÜKS

Fahri Tosun ise Samsun’da yaşayan bir çiftçi emeklisi. Kök maaşı 5 bin 500 TL olan Tosun’un da maaşı seçim öncesi destekle 7 bin 500’e yükseltilmiş. Zamdan etki etmeyeceğini aktaran Tosun, şöyle konuşuyor: “Bu maaşla geçinebilmek mümkün değil, kendi yiyeceğimi yetiştirmeye çalışıyorum. Çocuklarım yardım ediyor. Her şeyimizden eksilttik. Makarna, ekmek alabiliyoruz. Et gibi lüks yaşantı yok, bir elbiseyle 3 sene idare ediyoruz. Fındık var ama sattığımız da para etmiyor. Eskiden şekeri çuvalla alırdık şimdi kiloyla alıyoruz. Tek maaşla geçinmeye çalışıyoruz.”

DIŞARIDA YİYEMİYORLAR

Yunus Alaçam da işçi emeklisi. Kök maaşı 6 bin 324 TL olan Alaçam, “Kök maaşımın üzerinden yüzde 25 zam alacağım. 2 sene boyunca yapılacak zamla bile 7500 TL’ye ulaşmıyor” diyor. Ev kirası vermediği için diğer emeklilere göre masrafının daha az ve avantajlı olduğunu aktaran Alaçam, şunları söylüyor: “Eşim de emekli maaşı alıyor. İki maaşla zar zor geçiniyoruz. Ek iş yapıyorum. Evimize bayramdan bayrama et giriyor. Bütün gıda maddelerinden kıstık. Eskiden ailecek ayda bir kere dışarıda yemek yiyorduk, artık yapamıyoruz. Giyimimizden kıstık, en son ne zaman gömlek aldığımı bile hatırlamıyorum. Her geçen gün daha da fakirleşiyoruz.”

Memur emeklisi Hüseyin Bekman ise yöneticilik yaptığından 14 bin 100 lira emekli maaşı alıyor. Maaşının asgari ücret seviyesinde kaldığını ve gün geçtikçe de eridiğini vurgulayan Bekman, şunları ifade ediyor: “İleri gideceğimize 21 yılda geriye döndük. Geçinebilmek için çalışıyorum. Bir baba olarak çocuklarımıza muhtaç etti devlet bizi. Açlık sınırında bir ücrete mahkûm ettiler beni. Ben bu konuda Anayasa Mahkemesi’ne başvurdum. Reddetmişler. Sosyal hukuk devletinde bu kadar haksızlık olur mu? 40 yıl emek verdik bu ülkeye sonuç: Açlık. Onurumla sokağa çıkabilmek istiyorum. Parka bile gidemiyoruz. Tatil yapamıyoruz, soframızdaki çeşitlerimizi azalttık. Eski kıyafetlerimizi tekrar giyiyoruz. Maaşımızı almadan önce zam yapıyorlar, aldıktan sonra bir daha zam yapıyorlar. İnsanca yaşamak istiyorum.”

***

EMEKLİLER ZAMMI 600 VEKİLDEN İSTEDİ

Her ürüne yapılan zammın önce emeklileri vurduğunu aktaran Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen de şöyle konuşuyor: “Her defasında emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğini söyleyen iktidarın, 1 Temmuz-10 Temmuz arasında yarattığı hayat pahalılığı bile maaş artışlarımızı sildi süpürdü. Artık yeter… Geçinemiyoruz. Hem asgari ücreti hem de en düşük emekli maaşını 15 bin liraya çıkarın. Emeklileri; aş evleri ve İŞKUR kapılarına muhtaç ettiniz. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak 600 milletvekiline mail attık. Her emekli maaşına yüzde 25 artışın yanı sıra 8000 lira artış yapılması için yasa teklifi vermelerini istedik. Emekçinin, emeklinin hakkını savunmayacak vekiller bizim vekilimiz olamaz. Eskiden bir emekli iyi kötü ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu. Evine ara sıra da olsa et giriyordu. Arada bir ailesiyle dışarı çıkıp yemek yiyebiliyordu. Kahve veya kafeye gidip eşi dostuyla çay, kahve içebiliyordu. Evde eşyanın arıza yapmasından korkuyoruz. Emeklilerin durumu hiç iyi değildi ama bu kadar kötü olmamıştı.”

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları