30 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

‘NİMRİ KULLAKLARI SANAT PROJESİ’ NE HEYKELTRAŞ MEHMET AKSOY’DAN DESTEK

Ana Sayfa » HAYATIN İÇİNDEN » ‘NİMRİ KULLAKLARI SANAT PROJESİ’ NE HEYKELTRAŞ MEHMET AKSOY’DAN DESTEK

Eklenme : 22.08.2019 - 14:20

‘NİMRİ KULLAKLARI SANAT PROJESİ’ NE HEYKELTRAŞ MEHMET AKSOY’DAN DESTEK

Heykeltraş Mehmet Aksoy “Nimri Kullukları Sanat Projesi” için “Semah” isimli heykelini yaptı. Semah’ın kurulumu, 29 Ağustos’ta Nimri Köyü girişine inşa edilen alanda, proje destekçileri ile birlikte saat 18.00’de gerçekleştirilecek.

 

 Heykeltraş Mehmet Aksoy, “Nimri Köyü Sanat Projesi” için hazırladığı “Semah” isimli heykeli ile projeye destek veriyor. Elazığ’ın Keban ilçesi, Nimri Köyünde 25 – 30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Proje, yörede, kulluk ismiyle anılan bir gelenekten esinleniyor.

Aksoy, tasarımını yapıp yönettiği heykel çalışmasını, yörede görülen, adına ‘Kulluk’ denen, doğadaki taşların üst üste konulması ile yapılmış insan şeklini andıran dikili taş anıtlar’dan öykünerek hayata geçirdi. Kulluklar, yollardaki insanların yol ve yön bulmalarına rehber olmuş işaretler olarak tanımlanıyor.

Sanatçı Mehmet Aksoy çalışması ile ilgili, “Taşı taş üstüne koymak derler hani, bir şeyi yapmak emek vermek anlamında. Kulluklarda da bu artık metaforik bir anlam taşımıyor, birebir  öyle. Ama yeni metaforlara da gebe… Taşı taş üstüne koyuyorlar ve bu iş, genellikle o coğrafik bölgede bulunan say taşlarından yapılıyor. Birilerine bir yeri bir yönü tarif etmek, onları yönlendirmek için üst üste konan bu taşlar, kerteriz noktası olarak da kullanılıyor. Nimri’de Kulluk diye adlandırılan bu taşların, dünyanın bir çok yerinde, farklı isimlerle, farklı amaçlarla var olduğunu görüyoruz. Astrolojik yada tinsel amaçlar da olabiliyor bu. Ben de, gökteki enerjinin yere, yerdekinin de göğe aktarılmasında insanın iletken olarak görülmesi şamanik fikrinden çıkarak taşları üst üste kendimce koymayı düşündüm. Semah Heykeli böyle ortaya çıktı. Yapımında başta Heykeltraş Ferit Yazıcı ve Antalya Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencilerinin değerli katkıları var. Onlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

TRAKYA KULLUĞU

2019 yılı Nimri Köyü Sanat Projesi kapsamında, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar A.B.D. ve Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar MYO bölümleri öğrencileri de, Öğretim Üyeleri, Aylin Beyoğlu ve Şükrü Gürkan Uzunköprü’nün yönetiminde, “Trakya Kulluğu” isimli bir anıt daha yapıyorlar. Nimri’nin dağlık bölgesinin başladığı Karşıbaşı’ndaki yerinde tamamlanarak yerleştirilecek olan kulluğun açılış zamanı ise 28 Ağustos saat 18.00’de öngörülüyor.

Karagöz Sanat Evi’nin, Nimri Muhtarlığı ve Nimri Dayanışma Derneği’yle işbirliği içinde bu yıl birincisini gerçekleştirdiği  ‘Nimri Köyü Sanat Projesi’, yok olmaya bırakılmış yerel ve evrensel bir geleneği, günümüz estetik ve anlayışı ile hayata geçirmeyi, sanat ve sanatçıyı köy ve köken ile buluşturmayı ve üretilecek eserlerin de doğaya bırakılmasını hedefliyor.

www.nimrikulluklari.com

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları