30 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

DR. AKİF AKALIN YAZDI- BU KOŞULLARDA NORMALLEŞME İNTİHARDIR

Ana Sayfa » GÜNCEL » DR. AKİF AKALIN YAZDI- BU KOŞULLARDA NORMALLEŞME İNTİHARDIR

Eklenme : 22.02.2021 - 11:05

DR. AKİF AKALIN YAZDI- BU KOŞULLARDA NORMALLEŞME İNTİHARDIR

 

Daha salgının ilk günlerinde sermaye çevreleri salgınla mücadelenin sınırını çizdi: “Çarklar dönecek!”

Kırmızı çizgi sermaye birikimiydi.

Bilim insanlarının önereceği ve hükümetlerin alacağı hiçbir tedbir, sermaye birikimi süreçlerine zarar vermemeliydi.

Oysa salgını yenmenin bilinen tek yolu, hükümetlere ve bilim insanlarına yasaklanan yoldu. Bakan Fahrettin Koca bunu bir konuşmasında şöyle itiraf etti:

Bu sorunun tamamen ortadan kalkması için yapılması gereken tam izolasyon. Fakat dünyada hiçbir ülke tam izolasyona geçmek istemiyor. Türkiye de istemiyor”.

Bu durumda bilim insanları Nasrettin Hoca’ya sığındılar. Yaralı leyleğin gagasını, bacaklarını ve kanatlarını keserek kuşa benzeten hoca gibi, kapanma tedbirlerini kesip – biçip, hiçbiri tıp kitaplarında yer almayan, yurttaşların “virüs hafta sonu ve gece hayatını seviyor” diye dalga geçtiği “kısmi kapanma” tedbirleri ürettiler.

İnsanlar kapalı mekânlarda bir araya gelmesin diye kahvehaneler ve lokantalar kapatılırken, milyonlarca insanın fabrikalarda dip dibe çalışmaya, işe gidebilmek için toplu taşıma araçlarında kucak kucağa seyahat etmeye devam etmeleri yüzünden salgın kontrol altına alınamadı.

Bunlara bir de hükümetin mağdur yurttaşlarına yardım etmek yerine, onları borçlandırma çabaları eklenince, esnaf isyan bayrağını çekti. Çoğunluğu örgütsüz, diğerleri de DİSK, Türk – İş ve Hak İş gibi sarı sendikalara üye olan işçilerden çekinmeyen hükümet, esnafın tepkisinden ürkerek 1 Mart’tan itibaren tedbirleri gevşetmeye karar verdi.

Şimdi ne olacak?

Elbette geçen yıl yaza girerken ne olduysa aynısı olacak.

Nasıl geçen nisanda pik yaptıktan sonra alınan kısmi kapanma tedbirleriyle azaltılan vaka sayıları ve ölümler, tedbirlerin gevşetilmesinden sonra eylülde patladıysa, şimdi de aynısı olacak. Bu filmi hep birlikte izledik.

Peki, böyle olacağı çok iyi bilindiği halde neden 1 Mart’ta “normalleşmeye” başlanıyor?

Çünkü hükümet sıkıştı: Aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık.

Tedbirleri gevşetmezse küçük esnafla papaz olacak. Belki küçük esnaf biraz nefes alırsa, vaka ve ölüm sayıları patladığında, yeniden eylül gibi bir “kısmi kapanmaya” razı olur.

Fakat virüsle oyun olmaz.

Her gün yeni bir mutasyon haberi geliyor.

Sermayenin kırmızı çizgisini aşmayalım, aman çarkları durdurmayalım derken, karşımıza virüsün daha bulaşıcı, daha öldürücü ve eldeki aşıların etkilemeyeceği varyantları çıkabilir.

 

Akif Akalın

 

 

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları