25 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

ADINA BİLİM DENİLEN BİR KURULUN BÖYLE BİR KARAR ALMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ

Ana Sayfa » GÜNCEL » ADINA BİLİM DENİLEN BİR KURULUN BÖYLE BİR KARAR ALMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ

Eklenme : 16.01.2022 - 8:54

ADINA BİLİM DENİLEN BİR KURULUN BÖYLE BİR KARAR ALMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ

Salgına karşı verilen mücadelede Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararlarla ipler her geçen gün gevşetiliyor. Omicron’un hızla yayılmaya devam ediyor, buna karşın Bakanlığın politikası ise ‘tedbirsizlik’. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 1 Ocak’ta 36 bin olan vaka sayısı 14 Ocak’ta 68 bine dayandı. Yaklaşık 15 günde 2 kattan fazla artan vakalar ülkede kırmızı alarm verirken, Bakanlık çözümü tedbirleri kaldırmakta buldu.

İçişleri Bakanlığı’nca Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyesi çerçevesinde, aşısız olan veya aşı sürecini tamamlamayan kişilere PCR testi uygulanmasına gerek olmadığına ilişkin dün valiliklere genelge gönderildi. Böylece, seyahat, etkinlik, iş yeri ve okullara yönelik aşısızlara uygulanan test zorunluluğu kalkmış oldu.

Omicron varyantı nedeniyle vakalar rekor kırmaya devam ederken geçen hafta da karantina sürelerini 7 güne düşüren Bakanlık, sonrasında da test zorunluluğunu kaldırmıştı. Uzmanlar hızla artan vakalar ve günlük 150’nin üzerinde yaşanan ölümlere dikkat çekerek binlerce yurttaşın öleceğine vurgu yapıyor. Öte yandan Bakanlığın ‘tedbirsizlik’ politikasının da aşılama oranlarını düşürerek, aşı karşıtlığını artıracağını söylüyor.

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Aşısızlara getirilen PCR testi zorunluluğu tamamen kaldırılmasının Bakan tarafından Bilim Kurulu’nun aldığı bir karar olarak gösterildi. Ancak adına bilim denilen bir kurulun böyle bir karar alması söz konusu olamaz. Dolayısıyla bilim kurulundan çok hükümet uygulaması” dedi.

ELDE TEK MASKE KALDI

Omicron’un yayılımının hızlı olduğunun altını çizen Adıyaman, ek tedbirler alınması gerektiğine dikkat çekti. Ancak PCR, karantina gibi tedbirlerin dahi kaldırıldığını vurgulayan Adıyaman, “Elimizde bir tek maske kaldı. Sağlık Bakanlığı pandemiye teslim oldu” dedi ve ekledi: “Filyasyon devam etmeli, PCR testleri yapılmalı, temaslılar karantinaya alınmalı… Tedbir alınmadan salgın önlenemez.”

Bakanlığın ‘tedbirsiz’ salgın yönetimi nedeniyle insanların öldüğünün altını çizen Adıyaman sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumsal bağışıklık gözetiliyor. Ancak bu birtakım tedbirleri aldıktan sonra olabilir. Bile isteye insanların virüsün yayılmasının önünü açmak, ölümlere sebep olmak bilimdışı.”

Alınan kararla aşılı ve aşısızlar arasındaki tüm farkların kaldırıldığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, ileriki günlerde aşılama oranlarının daha düşeceğini söyledi. Ertuğrul, “Biz aşı olun derken aşısızlar için bir takım kısıtlamalar getirip aşı olmaya özendirirken alınan bu karar pek çok insanda ‘Artık ben neden aşı olayım’ algısına yol açacak” diye konuştu.

Ertuğrul, “Herkes istediği yere gidebilecek, her birey birbiriyle iletişim kurabilecek. Biz aşı olun derken aşısızlar için bir takım kısıtlamalar getirip aşı olmaya özendirirken alınan bu karar pek çok insanda ‘Artık ben neden aşı olayım’ algısına yol açacak. Aşı karşıtları diyecek ki, ‘Bakın Sağlık Bakanlığı da bizim söylediğimiz noktaya geldi’. Bilimsel veriler Omicron’un da aşısızlar için oldukça tehlikeli olduğunu söylerken alınan karar bilme inancı sarsacak” ifadelerini kullandı. Karantina süresinin 7 güne indirilmesi ve karantinanın ardından test zorunluluğunun kaldırılmasına da tepki gösteren Ertuğrul, kararın hangi bilimsel veriye dayanarak alındığını sordu. Ertuğrul, hastalarda 7 günün sonunda da pozitifliğin devam ettiğini söyledi.

BİNLERCE KİŞİ ÖLECEK

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Mehmet Ceyhan kararın açıklanmasının ardından Habertürk TV’de yaptığı açıklamada, kararın bilimsel olmadığını vurguladı. Ceyhan, alınan kararı “’Omicron yayılsın, binlerce kişi ölsün’ demek” şeklinde yorumladı.

“Şu an test yapsak kesinlikle vaka sayısı 200 binin üstüne çıkar ama biz belli ki bu şekilde 60-70 binde tutacağız” diyen Ceyhan, PCR testi konusunda her ülkenin belli kapasitesi olduğunu ve belli koşullarda yapılabildiğini, bunun da bir sınırı olduğunu belirterek, “O yüzden gelişmiş ülkeler hızlı tanı testlerini yaygınlaştırdı” dedi.

***

viruse-davetiye-968513-1.

 

Bakanlığın salgında pes ettiği aşama

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan yazılı açıklamayla toplum sağlığını riske atan sorumlular istifaya davet edildi. Kararları kamuoyuna açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bireysel önlemlerle salgının şubat ayında kontrol altına alınacağını İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun yaklaşımlarına da tepki gösterilen açıklamada, “Pandemi karşısında teslimiyeti işaret etmektedir” değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, “Yüksek sayıdaki ölümlere de kayıtsız kalınan bu kendi haline bırakma durumu yeni değildir ve bu durum salgının başından bu yana sürmektedir. Bilimsel temellerden yoksun son açıklamalar, Sağlık Bakanlığı ve il sağlık müdürlüklerinin pandemiyi yönet(e)meme sürecinde artık pes ettikleri aşamadır” ifadelerine yer verildi.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları