30 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

ARJANTİN’DE YENİ SEÇİLEN FAŞİST DEVLET BAŞKANI JAVİER MİLEİ’NİN SOSYAL-KAMU HARCAMALARINDA BÜYÜK KESİNTİLERE HAZIRLANDIĞI BİR AŞAMADA BİNLERCE İŞÇİ AYAĞA KALKTI: ”YEMEK YEMEK BİR AYRICALIK DEĞİL”, ”VATAN SATILIK DEĞİL”, ”EMEKLİLERİ SOYMAYI BIRAK”

Ana Sayfa » DÜNYA » ARJANTİN’DE YENİ SEÇİLEN FAŞİST DEVLET BAŞKANI JAVİER MİLEİ’NİN SOSYAL-KAMU HARCAMALARINDA BÜYÜK KESİNTİLERE HAZIRLANDIĞI BİR AŞAMADA BİNLERCE İŞÇİ AYAĞA KALKTI: ”YEMEK YEMEK BİR AYRICALIK DEĞİL”, ”VATAN SATILIK DEĞİL”, ”EMEKLİLERİ SOYMAYI BIRAK”

Eklenme : 25.01.2024 - 13:45

ARJANTİN’DE YENİ SEÇİLEN FAŞİST DEVLET BAŞKANI JAVİER MİLEİ’NİN SOSYAL-KAMU HARCAMALARINDA BÜYÜK KESİNTİLERE HAZIRLANDIĞI BİR AŞAMADA BİNLERCE İŞÇİ AYAĞA KALKTI: ”YEMEK YEMEK BİR AYRICALIK DEĞİL”, ”VATAN SATILIK DEĞİL”, ”EMEKLİLERİ SOYMAYI BIRAK”

Arjantin’de “anarko-kapitalist” gündemle devlet başkanı seçilen Javier Milei’nin “faşizmin ayak sesleri” diye nitelenen işçi düşmanı icraatlar dayatmasına karşı, en büyük sendika 12 saatlik genel greve giderken, on binlerce işçi başkent Buenos Aires’in kalbinde protestolar düzenledi. Diğer kentler de protestolara sahne oldu.

Sosyal-kamu harcamalarında çok büyük kesinti-özelleştirme-devalüasyon programı açıklayan Milei’nin geçen ay göreve başlamasından beri düzenlenen protestoların en büyüğünü, şemsiye sendika örgütü Genel Emek Konfederasyonu (CGT) gerçekleştirdi.

Artı Gerçek’in France24 ve BBC’den aktardığı habere göre protestocular, kira tavanlarını ve temel ihtiyaç malzemelerine devlet sübvansiyonunu kaldırma niyetini de açıklayan Milei’nin ekonomiyi deregüle etme, işçi haklarını ortadan kaldırma ve hükümetin kamusal-sosyal harcamalarını kesme planının tartışıldığı parlamentonun (Kongre) önünde toplandı.

‘İŞÇİLERİN KAZANILMIŞ HAKLARINDAN BİR SANTİM BİLE ÖDÜN VERİLMEYECEK’

Dev Milei kuklası taşıyan kalabalıklar, davulların ritmi ve patlayan havai fişeklerin sesi eşliğinde yürüdü. “Yemek yemek bir ayrıcalık değildir”, “Vatan satılık değil”, “Emeklileri soymayı bırakın” gibi pankartlarla mesaj verildi. 7 milyon üyesi olan CGT’ye diğer küçük sendikalar ve STK’lerin de eşlik etmesiyle “işçilerin kazanılmış haklarından bir santim bile ödün verilmeyeceği” sözü verildi.

‘ELEKTRİKLİ TESTEREYLE DOLAŞMAK BAŞKA, YÖNETMEK BAŞKA’

CGT Eşbaşkanı Hector Daer, kalabalığa, “40 yıllık demokrasiyi savunmaya, vatanı savunmaya geldik” diye hitap etti. Milei’nin seçim kampanyasında kamu harcamalarında kesinti vaadinin sembolü olarak sık sık elektrikli testereyle şov yapmasına atıfla “Elektrikli testereyle dolaşmak başka, yönetmek başka” vurgusu yapan Daer, “İnsanlar kızgın… bunu kimse inkar edemez” dedi. Kamyoncular sendikası lideri Pablo Moyano, Milei hükümetinin testereyi ilk işçilere karşı çalıştırdığını belirtti.

Milletvekillerinden Milei’nin grev dahil her türlü işçi hakkını kaldırmaya, ortada kamuya ait mal, mülk, şirket bırakmamaya yönelik planlarını reddetmesini isteyen kitle, aksi takdirde ulusal grev protestolarına devam edeceklerini belirtti.

SENDİKALARA GÖRE YARIM MİLYONLUK KATILIM

Polise göre Buenos Aires protestosuna 80 bin, organizatörlere göre yarım milyon kişi katıldı.

Dün 12 saat süren grev toplu taşıma, uçuşlar, sağlık, kamu, bankacılık ve diğer hizmetleri etkiledi. Aerolineas Arjantin’in yaklaşık 300 uçuşunu iptal etmesi, 20 binden fazla yolcuyu mahsur bıraktı.

MİLEİ’NİN ‘PİTBULL’ BAKANI: İŞE GİDENLERİN SAYISI İŞ BIRAKANLARDAN ÇOK DAHA FAZLA

Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich ise Milei yönetiminin geri adım atmayacağında ısrar ederek, “dün işe gidenlerin sayısının iş bırakanlardan çok daha fazla olduğunu, Buenos Aires’te sadece 40 bin kişinin toplandığını” iddia etti.

X’teki paylaşımında “Ülke durmuyor” diyen Bullrich, “mafya işçi sendikalar, yoksulluk yöneticileri, suç ortağı yargıçlar ve yozlaşmış politikacılar toplumun demokratik olarak kararlaştırdığı değişime direniyor” söyleminde bulundu.

GREVCİLERE MAAŞ KESİNTİSİ, SENDİKALARA POLİS MASRAFLARININ FATURASI

Çalışanlara iş bırakma yönünde “tehdit ve baskı” yapıldığının ihbar edilmesi için anonim ücretsiz hat kuran Milei hükümeti, greve çıkan her kamu görevlisinin maaşından bir günlük kesinti yapacağını ve protestolara polis müdahalesinin faturasını sendikalara ödeteceğini açıkladı.

60’TAN FAZLA DAVA AÇILDI

Arjantin’in yüzde 200’ü geçen enflasyon ve yüzde 40 yoksullukla karşı karşıya kalmasından, önceki Peronist hükümetleri sorumlu tutarak ekonomiye “şok terapi” uygulayacağını açıklayan Milei’nin reformlarına karşı pek çok cepheden itiraz yükselirken, halihazırda 60’tan fazla dava açıldı. “Mega kararnamesinin” işçi haklarını kaldıran kısmı, mahkeme tarafından durdurulduğundan, parlamento incelemesine gönderildi. Milei’nin benzer içerikli “torba yasa”, devlet şirket-işletmelerinin özelleştirilmesine de onay istediği parlamentoda, partisi, yalnızca üçüncü büyük gruba sahip ve diğer partilerin muhalefetiyle karşı karşıya.

1983’TEN BERİ YENİ BAŞKAN DÖNEMİNDE EN ERKEN GREV

Geçen ay ihracatta rekabet gücünü artırma gerekçesiyle pesoyu yüzde 50’den fazla devalüe eden Milei’nin koltuğu oturmasının üzerinden sadece 45 gün geçerken, daha önce hiçbir hükümete karşı bu kadar erken kitlesel grev yapılmamıştı.

Yerel medya kuruluşu Infobae’ye göre bu, Arjantin’de 4 yıldan uzun süredir gerçekleşen ilk genel grev ve aynı zamanda 1983’te demokrasinin geri dönüşünden beri yeni başkan döneminde düzenlenen en erken grev oldu. Milei’nin selefi merkez solcu Alberto Fernandez herhangi bir genel grevle karşılaşmamıştı.

San Martin Ulusal Üniversitesi’nden Ivan Schuliaquer’e göre anketler, Milei’ye halk desteğinin seçildiğinden beri düştüğünü, ancak bazı kesimlerde popülerliğini koruduğunu gösteriyor. Schuliaquer, “Yeni hükümetin balayı dönemi genellikle fikir birliğinin çapının genişlediği dönem olur, ama Milei vakasında bunu göremiyorsunuz” dedi.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları