İstanbul’da dün İstiklal Caddesi’nde düzenlenen saldırı Avrupa basınında baş sayfalarda yer aldı. Haberlerin birçoğunda, Türkiye’de gelecek yıl yapılacak seçimler öncesi şiddet sarmalı korkusuna yer verildi.
Duvar’dan Övgü Pınar’ın haberine göre İngiltere’den Financial Times, The Guardian ve The Daily Telegraph gibi birçok gazete haberi manşetlerine taşıdı. Financial Times baş sayfasında, ‘’İstanbul’da bomba 6 kişiyi öldürdü. Şehrin en işlek caddelerinden birinde patlayan bomba, gelecek yılki seçimler öncesinde siyasi şiddetin yeniden başlaması olasılığını artırdı’’ diye yazdı.
Guardian, Türkiye hükümetinden yetkililerinin PKK/YPG’ye işaret ettiğini belirtti ve şöyle yazdı: ‘’Ankara, Washington ve Avrupa Birliği, Türkiye’nin güneydoğusunda Kürtlere özerklik talebiyle on yıllardır süren isyanından dolayı PKK’yi bir terörist grup olarak nitelendiriyor. YPG ise PKK ile ortak bağlara sahip olmakla birlikte, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD militanlarıyla savaşan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin bir parçası… PKK, kuzey Irak’taki Türk askeri operasyonları tarafından düzenli olarak hedef alınırken, Ankara da İsveç’i örgüte karşı hoşgörülü davranmakla suçlayarak NATO’ya girişini engelliyor.’’
İtalya’da yayımlanan ulusal gazetelerin birçoğunun baş sayfasında İstiklal Caddesi’ndeki patlama sonrası çekilen fotoğraflar yer aldı. Corriere della Sera, baş sayfasında ‘’İstanbul’un kalbine bomba: ‘Terör’’’ başlığını kullandı. La Repubblica da haberi birinci sayfasından ‘’Bir bomba katliam yarattı: ‘Terör’’’ başlığıyla duyurdu. La Stampa da haberi ‘’Terörün dönüşü’’ manşetiyle verdi.
La Repubblica’nın haberinde, ‘’5 yıllık göreceli sakinliğin ardından Türkiye yeniden terör kabusuna daldı, cumhurbaşkanlığı seçimlerine 7 ay kala yeni bir şiddet sarmalı korkusu var’’ denildi. Gazete, ‘’Erdoğan son yıllarda Kürt militanların yanı sıra parlamenterler ve aktivistlere de geniş çaplı baskı uyguladı. Enflasyon ve ekonomik krizin ortasında, ‘terörle mücadele kampanyası’ gelecek yılki genel seçimler ve cumhurbaşkanı seçiminin merkezinde olacak’’ diye yazdı.
La Stampa da İstiklal saldırısıyla ilgili haber ve analizlere 3 tam sayfa ayırdı. Erdoğan’a ‘sultan’ yakıştırması yapılan analizde, ‘’Sultan kendi kendisinin kurbanı olursa’’ başlığı kullanıldı. Yazıda, ‘’Düşüşteki lider, yaratılmasına katkıda bulunduğu bölgesel kaosun içine çekiliyor’’ denildi.
Fransa’da yayımlanan Liberation da, Ankara’nın saldırının faili olarak PKK’yi işaret ettiğini vurguladı; İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği talepleriyle Türkiye’nin buna itirazlarını hatırlattı: ‘’PKK aynı zamanda, İsveç ile Türkiye arasındaki hesaplaşmanın da merkezinde yer alıyor: Türkiye, Stockholm’ün Kürt güçlere karşı hoşgörülü davrandığı gerekçesiyle NATO’ya girişini mayıs ayından bu yana engelliyor.’’
Fransız Le Monde gazetesi de, ‘’İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki saldırı önceki ölümcül saldırıların anısını canlandırdı’’ başlıklı bir haber yayımladı. Haberde şu ifadeler yer aldı: ‘’Yüzlerce metre öteden duyulan patlamayı, polis ve ambulans sirenleri takip etti. Birkaç dakika içinde, çevredeki sokaklar polis tarafından kapatıldı. Bölgedeki herkes şok içindeydi. Orada burada şaşkın Rus turistler, yaşlı bir kafe sahibi: Elleri başının üzerinde, önceki saldırı dalgalarını ve bunların müşterileri üzerindeki feci etkilerini hatırlıyor.’’
Benzer Haberler
Facebook'ta Biz
YAYIN İLKELERİ
———————-
YURTSEVERLİK.COM sitesi Türkiye’nin birlik ve beraberliğinden, hiçbir ayrım gözetmeksizin toplumsal barışın korunmasından, insanın en yüce varlık ve emeğin en yüce değer olduğu savından, demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerinden, sosyal adaletin hakim kılınması düşüncesinden hareketle yayıncılık yapar. Sınırları bu noktalardan geçen ilkeler çerçevesinde sitede yazılarına yer verilen herkesten aynı sorumluluğu eksiksiz göstermelerini bekler. Dolayısıyla YAYIMLANAN YAZILARIN HUKUKİ SORUMLULUĞU TAMAMEN YAZARLARINA AİTTİR.
İLETİŞİM
———————-
f.sayliman@gmail.com