26 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

CENGİZ ÖKSÜZ: ÖNCE EĞİTİM

Ana Sayfa » EĞİTİM » CENGİZ ÖKSÜZ: ÖNCE EĞİTİM

Eklenme : 01.03.2021 - 8:50

CENGİZ ÖKSÜZ: ÖNCE EĞİTİM

 

 

 

” Hengamışeb ki künkerei takı asuman

Zeyn olmuş idi şulelenipşem’iahteran”

BAKİ

” Ey pay-bendi damgehikaydinamunenk

Takey havayı meşgaleidehribi- drenk ”

” Merhaba ey camı minayı meyi yakut-renk

Devri gelsin senden öğrensin sipihribi-drenk

NEFİ

Bu dizeleri oluşturan sözcükler Arapça, Farsça ve biraz da Türkçe. Türkler bu dizelerden bir şey anlamaz, Araplar ve Acemler de anlamazlar.  Bu dil kimin dili? Türklerin dili olmadığı çok açık. Arapların ve Acemlerin dili de değil. Osmanlıca denen bu yapay dille yazılan ve adına Divan edebiyatı denen edebiyat, aylarca, yıllarca okullarımızda neden okutulur?

” Ben yürürüm yaneyane

Aşk boyadı beni kane”

” Nice köşkler, saraylar viran olur kalır bir gün”

YUNUS EMRE

” Zengin arabasını dağdan aşırır

Züğürt düz ovada yolun şaşırır.”

” Tokat kervanından aldım bakın

İncitmeyin beyler fıkarayı fakiri”

KÖROĞLU

” Yürü, salın güzelim, salındığın yollar öğünsün”

KARACAOĞLAN

Kalktı göç eyledi Avşar illeri

Ağır ağır giden iller bizimdir

Hakkımızda devlet etmiş fermanı

Ferman padişahın dağlar bizimdir”

DADALOĞLU

”  O,  saati sordu.

Paşalar : Üç, dediler.

Sarışın bir kurda benziyordu.

Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.

Yürüdü uçurumun başına kadar,

eğildi, durdu.

Bıraksalar

İnce, uzun bacakları üstüne yaylanarak

ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak

Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı.”

NAZIM HİKMET

” Güzelliğin on para etmez

Şu bendeki aşk olmasa”

AŞIK VEYSEL

” Davulla zurnayı düğün mü sandın

Al yeşil bayrağı gelin mi sandın

Askere ( Yemen’e)  gideni gelir mi sandın”

ANONİM

Yunus Emre, Karacaoğlan, Köroğlu, Dadaloğlu, Nazım Hikmet,  Aşık Veysel …şiirlerini Türkçeyle yani halkın kendi diliyle yazdılar. 1930’lara dek Halk edebiyatımız okullarımızda okutulmuyordu. Çünkü Osmanlı münevveri Türkçe ile şiir yazılmaz, diyordu. Ne yazık ki böyle düşünenler arasında Tevfik Fikret de vardı. Osmanlı Divan şairi Halk edebiyatımızın ozanlarını çarıklı diyerek küçümsüyordu.

1930’ların başlarında Türkçe- Edebiyat kitaplarımızda Halk ozanlarımız hak ettikleri yeri aldı. Yazı ve Dil Devrimlerinin arka arkaya yapılması, Tarama ve Derleme sözlüklerinin hazırlanması, terimlerin Türkçeleştirilmesi,  Türkçenin üzerindeki baskıyı kaldırdı ve altı yüzyıl edebiyatta işlenmeyen dil, dirildi. Atatürk,  Türk Dil Kurumu’nu kurarak dilimize sahip çıktı.

1930’lara dek Türk tarihi İslam tarihinden başlıyordu. Atatürk dil konusunda yaptıklarının benzerini tarih konusunda da yaptı. Tarih Kurumu’nu kurarak Türk tarihini İslam öncesinden, Orta Asya’dan başlattı. Ders kitapları “TARİH TEZİ”  doğrultusunda yeniden yazıldı. Böylece tarihimizin İslam öncesinden başladığını öğrenebildik.

Soru şu: Ne oldu da 1939’da Atatürk’ün yazdırdığı tarih ders kitapları kaldırıldı ve yeni kitaplar yazdırıldı. Atatürk’ten sonra Tarih kitaplarımızda   neden  İslam ve Osmanlı Tarihi gerektiğinden daha çok yer aldı.

Edebiyat kitaplarında  Divan edebiyatı denen  metinler neden yeniden başköşeye oturdu. Lise ve dengi okullarda Halk edebiyatı ve çağdaş edebiyat neden gerektiği gibi işlenmedi? Divan edebiyatının, öğrenciye okuma zevki ve sevgisi kazandırmadığı açıkken, öğrencilerimizin en güzel yılları neden bu fosilleşmiş edebiyatın ölçüsünü  ( vezni) bulmakla geçti.

Bugün neden bu haldeyiz diye soruluyor ya, yanıtlayalım:

1949 yılının Aralık ayında ABD ile yapılan Ortak Eğitim Anlaşması Kemalizm’e  vurulan ağır darbedir. Atatürk 16-17 Temmuz 1921’de, Yunan ordusu Ankara’nın kapılarına dayandığında Maarif Kongresi düzenlemişti. O kongrede yaptığı konuşmada asıl üzerinde durduğu konu, eğitimimizin ulusal olmasıydı. Eğitiminin planlamasını başka bir ülkeye bırakan bir ülkenin eğitiminin ulusal olmayacağı açıktır.

Eğitim sistemini başka bir ülkeye bırakmanın sonuçları,  tank fabrikasını Katar’a vermekten daha kötüdür.  Çünkü biri birinin sonucudur. Eğitim sistemi laik, karma, parasız, kamusal ve ulusal olsaydı, tank fabrikası yabancıya asla satılamazdı.

Ahmet Taner Kışlalı  Kemalizm, geçmişin bekçiliği değil, geleceğin yol göstericisidir, diyordu. Tarih bilimi geçmişi anlatır, ama yol gösterir. Gelecek için plan program yapacak olanlar yakın tarihimizi incelemelidirler.

Çağa uygun laik, karma, kamusal ve ulusal eğitim önceliğimiz olmalıdır…

Cengiz Öksüz

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları