Ana Sayfa » GÜNCEL » CHP OAP’NUN 15. TOPLANTISINDA KONUŞAN PROF. DR BİLSAY KURUÇ’TAN VURUCU AÇIKLAMALAR: ”BİZLER PARTİ ÜYELİĞİNDEN EVVEL KURUCU İRADE’NİN ÜYELERİYİZ.”

07.11.2019 - 11:29

CHP Ortak Akıl Platformu’nun sonuçları merakla beklenen 15. toplantısı dün geniş bir katılımla gerçekleşti.

Siyaset dünyasının deneyimli iki ismi Enis Tütüncü ve Uluç Gürkan’ın önderliğin kurulan platform, dünkü toplantının ardından kurumsallaşma yolunda yeni bir dönemecin eşiğine geldi.

Daha önceki toplantılarla kıyaslandığında platforma destek veren bilim insanlarının, ekonomistlerin, önceki dönem milletvekillerinin, uzun yıllardır sosyal demokrat harekete emek veren isimlerin yaptıkları sunumlar adeta birer kitap oylumundaydı.

Peki Türkiye’nin bugün karşı karşıya bulunduğu sorunları derinlemesine analiz eden, çözüm yolları gösteren ve bu çözüm önerilerini toplumla buluşturması gereken CHP’ye yeni yol haritası öneren katılımcılar kimlerden oluşuyordu?

Önceki dönem milletvekilleri Ergun Aydoğan, Ziya Yergök, Ali Kemal Kumkumoğlu, Dr. Hilmi Develi; yıllarca sosyal demokrat harekete emek ve alınteri döken Yaşar Karadağ (Tabanın Sesi), Dr. Adil Temel, Dr. Aydın Esen, Saffet Atik, Mustafa Pınar, Arslan Kaya, Ayhan Kösebala, Dr. Muzaffer Eryılmaz ( eski Çankaya Belediye Başkanı) Prof. Dr. Hakan Akbulut ; Ankara Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Hasan Kanbolat; bilim insanları Sönmez Çetinkaya (yurtseverlik.com yazarı), Canip Sevinç ( yurtseverlik enerji grubu başkanı) Prof. Dr. Aziz Ekşi, Erol Akkaya, Özer Balkaş; SBF’de öğretim üyeliği de yapan, ekonomi alanında basılmış birçok kitabı bulunan Dr. Serdar Şahinkaya; Gazeteci Tevfik Kızgınkaya; E. Büyükelçi, önceki dönem milletvekili Osman Korutürk; Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özarslan; Ekonomist Dr. Yavuz Ege, Yurtseverlik.Com Genel Yayın Yönetmeni Ferhan Şaylıman toplantıya katılanlardan bazılarıydı.

Ve tabi ki 15. buluşmanın açıklamalarıyla dikkatleri üzerinde toplayan ismi, ekonomi dünyasının duayenlerinden Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un uyarıları adeta bir ders niteliğindeydi. Kuruç burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

”Bizler parti üyeliğinden evvel Cumhuriyet’in temellerini atan Kurucu İrade’nin üyeleriyiz. Kurucu iradenin ana sahibi olması gereken CHP bu açıdan bakıldığında herhangi bir muhalefet partisi değildir. Bugün geldiğimiz noktada ‘karşı devrim’ ortaya çıkmasaydı, her alanda muhtemelen çok farklı bir ülkede yaşıyor olacaktık. Ne yazık ki 1980’de başlayan ‘karşı devrim’ hareketi bu aşamaya geldiğine göre, Kurucu İrade sahibi bir partinin kendisini gelişmelerin dışarıda saymaya hakkı yoktur. Yaşadıklarımız karşısında alınması gereken en önemli ders gündeme hakim olma gereğidir. CHP 1950’lerde muhalefette iken gündeme sahip olmayı başararak ülkeye yeni bir anayasa hediye etti.
Ayni şekilde 1970’lerde hem iktidarda, hem de muhalefette ülke gündemine sahip çıkarak ağırlığını koymayı bildi.

Peki şimdi gündem nedir?

1. Ordunun pozitif seleksiyonla tekrar Kurucu İrade’nin Ordusu olmayı başarması gerekmektedir.

2. Dış politika, yine Kurucu İrade’nin dünya görüşü paralelinde yeniden belirlenmelidir.

3. Yargı, demokratik geleneklere göre yeniden bağımsız hale getirilmelidir.

4. Kamu Yönetimi ( mülki idare ve yerel yönetimler ) Kurucu İrade’nin koyduğu ilkeler doğrultusunda yeniden
düzenlenmelidir.

5. Ekonomik Model hızla gözden geçirilmelidir. Çünkü ülke 1980’den bu yana uluslararası sermayesinin güdümüne girmiştir. Borçlanmadan yaşayamaz hale getirilmiştir.

İçinde bulunduğumuz dönemde ülkemizin ana gündemi budur. Bu gündeme sahip olmadan adım atmak mümkün değildir.”

Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un konuşmasının ardından söz alan Yurtseverlik.Com Genel Yayın Yönetmeni Ferhan Şaylıman’sa yaşanan gelişmelerin ışığında doğru habere, doğru bilgiye ulaşma olgusunun her zamankinden daha çok önem kazandığını vurgulayarak sitenin geliştirilmesi, etkinleştirilmesi ve daha çok okuyucuya ulaşması noktasında önerilerini sundu.

Toplantının son bölümünde CHP OAP Kurucu Başkanları Enis Tütüncü ve Uluç Gürkan katılımcıların yaptıkları analizler ve getirdikleri öneriler doğrultusunda, bu hareketin artık kurumsallaşması gerektiği gerçeğinin ortaya çıktığını belirterek, yakında zamanda düzenlenecek toplantının ana gündeminin de bu olacağını vurguladılar.

Toplantının sonuç bildirgesi bu gelişmeler ışığında hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılacak.

Ziyaretçi Yorumları

Muge gūlses07 Kasım 2019

Ayhan inanlı09 Kasım 2019

Emeklerinize sağlık mevzuu vatansa gerisi teferuattır şiarıyla bir STK.bşk olarak haberdar olmak ve katılmak isterim.Sevgiyle kalın.

İlgili Terimler :