29 Mart 2024 - Hoş geldiniz

CHP’Lİ SÜLEYMAN GİRGİN: KOD-29 ZULME DÖNÜŞTÜ

Ana Sayfa » GÜNCEL » CHP’Lİ SÜLEYMAN GİRGİN: KOD-29 ZULME DÖNÜŞTÜ

Eklenme : 16.04.2021 - 14:14

Avatar

Yurtseverlik Haber

yazarın tüm yazıları

Covid-19 pandemisi nedeniyle, Nisan 2020’de, 4857 sayılı İş Kanunu’na geçici 10. maddenin eklenmesiyle işverenlere geçerli nedenle işten çıkarma yasağı getirilmişti. Bu düzenlemeye göre işveren işçiyi pandemi boyunca “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri”ne dayalı durumlar hariç çıkaramaz. Söz konusu maddenin birçok işveren tarafından suistimal edildiği ifade edilirken, CHP Muğla Milletvekili Girgin, Kod-29 için denetim getirilmesi konusunda kanun teklifi verdi.

CHP Muğla Milletvekili ve Önceki Dönem Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin

Girgin işten çıkarma yasağına ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sözde işten çıkarma yasağı, işçiler için kanayan bir yaraya dönüşmüş, işverenin bütün işten çıkarmaları tazminatsız biçimde yapmasına imkân tanımıştır. Kötü niyetli işverenler, yasaların ona sunduğu mucize bir fesih biçimiyle işçileri ihbar ve kıdem tazminatlarını bile ödemeksizin işten çıkarmaya başladı. Kod 29’a göre işten çıkarılan işçi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı alamadığı gibi işsizlik sigortasından da yararlanamıyor. Yani pandeminin ortasında, ailesiyle birlikte, açlığa terk ediliyor. ”

“DENETİM YAPILMAYACAKSA KOD DEĞİŞTİRMENİN ANLAMI NE?”

Girgin açıklamasında, SGK’nin bu konudaki yeni düzenlemesine de değindi. Girgin, “Kamuoyunda yükselen tepkilerden sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu “İşçileri çıkarın ama Kod 29 olmasın da Kod 45 olsun 50 olsun” gibi bir düzenlemeye gitti. Şimdi sorulacak soru şu: Bunca hak gasbına karşı, denetim yapılmayacaksa kod değiştirmenin ne anlamı var? İşçilerin, Kod 29’la veya belirlenen yeni bir kodla atılmalarının farkı ne? SGK’nin bu yeni düzenlemesi de hiçbir yaraya merhem olmadı” ifadelerini kullandı.

KOD-29’UN İŞVERENLERCE KÖTÜ KULLANIMI

Kod-19’un suistimal edilmesinin önüne geçilmesi için çağrıda bulunan CHP’li Girgin, şu açıklamalarda bulundu:

“Çalışma hayatında devletin en önemli görevi zayıf olan işçinin işverene karşı korunmasıdır” diyen Girgin devamında “Bu nedenle; işçinin siciline kara bir leke olarak işlenen; çıkarılan işçinin savunması alınmadan, işçinin işsizlik ödeneğinden yararlanmasını engelleyen; işten çıkarma hakkında inceleme yapılmadan hayata geçen; bu fesih biçiminin işverenlerce kötü kullanımını engellemek için kanun teklifi verdik.

Bu kanun teklifiyle; İş Kanunu 25/2’nin işverenlerce kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi ve işçinin korunması için iş müfettişlerince incelenmesi ve önleyici bir ön denetim sistemini hayata geçirme hedeflenmiştir. Diğer yandan, teklifimizde, İş Kanunu 25/2 gerekçesiyle işten çıkarılan işçinin de kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği almasına yönelik bir düzenleme de yapılmıştır.”

Kod-29 nedir?

29 numaralı kod, işçinin iş kanunun 25. maddesinin ikinci fıkrasındaki, “İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri gibi nedenlerle işten çıkarılması” durumuna karşılık gelmektedir. İşverenler, tazminat ödememek için bu maddeyi kullanarak işçileri işten çıkarmaktadırlar. İşten ayrılış bildirgesinde işten çıkış nedeni olarak kod 29’un işaretlendiği işçi, kıdem ve ihbar tazminatı alamadığı gibi, yasanın istediği diğer koşulları taşısa bile işsizlik sigortasından işsizlik ödeneği de alamamaktadır. İşçi, başka işe girmek istediğinde de kötü sicil anlamına gelen kod 29’dan dolayı işe girmekte zorlanmaktadır. Yani işverenler işçilere kıdem ve ihbar tazminatı ödememek için, onları hırsızlık, mala zarar verme, dolandırıcılık, cinsel istismar, taciz ve zimmet gibi yüz kızartıcı fiillerden birini işlemiş gibi fişleyerek işten çıkarmakta ve sicillerini bozdukları işçileri aileleriyle birlikte açlığa mahkum etmektedirler.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları