28 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

DR. ŞAFAK METEKOĞLU YAZDI- TADINA DOYUM OLMAYAN ÇİKOLATA VE CİLT SAĞLIMIZ

Ana Sayfa » GÜNCEL » DR. ŞAFAK METEKOĞLU YAZDI- TADINA DOYUM OLMAYAN ÇİKOLATA VE CİLT SAĞLIMIZ

Eklenme : 13.03.2024 - 8:09

DR. ŞAFAK METEKOĞLU YAZDI- TADINA DOYUM OLMAYAN ÇİKOLATA VE CİLT SAĞLIMIZ

 

 

Kavrulmuş kakao çekirdeklerinden elde edilen çikolata, dünya çapında yaygın olarak tüketilen, herkesin yoğun haz aldığı sihirli bir tat. Çağlar boyunca kakao sadece gıda olarak tüketilmeyip, kozmetik ve ilaç üretiminde de sıklıkla kullanılmıştır.

Kakao, saf haliyle acıdır. Kakao çekirdekleri fermente edilerek, çikolataya kendine has tadını veren kimyasal maddeler açığa çıkar ve daha sonra şeker ve katkı maddeleri ile karıştırılarak çikolata elde edilir. Çikolata, özellikle yüksek kakao içeren bitter çikolata, az miktarda tüketildiğinde içeriğindeki polifenoller ve flavonoidler nedeni ile deri sağlığına faydalı olabilir. Fakat içeriğinde bulunan katkı maddeleri ve şeker cilt sağlığını negatif yönde de etkileyebilir.

KAKAO VE BİLEŞENLERİNİN CİLDE OLASI FAYDALARI

 

Cildi nemlendirme – Kakao ve kakao yağı, nemlendiricilerin ve sabunların bir bileşeni olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Bazı araştırmalar, kakao içeriğindeki maddelerin cilt nemliliğini ve esnekliğini artırmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu bileşikler cilde kan akışını artırabilir, besin ve oksijenin taşınmasını teşvik ederek cilt dokusunun nem tutma yeteneğinin iyileştirilmesine neden olabilir.

 

Kırışıklık önleme – Kakao çevresel faktörlerden kaynaklanan derideki oksidatif hasar ile mücadeleye ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalarda kakaonun, derideki kan akışını iyileştirme ve derinin yapı taşlarını olumlu etkilemesi nedeniyle kırışıklık oluşumunu engelleyeceği gösterilmiştir.

 

Güneşten ve cilt kanserinden korunma – Genel olarak yapılan çalışmalar, kakaonun az miktarda düzenli tüketiminin önemli miktarda UV (ultraviyole) koruması sağlayabileceğini göstermektedir. Bu kakao içinde bulunan eksterelerin anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerine bağlanmaktadır.

 

Kakao güneş ışığının kanser yapıcı etkisinden cildi koruyabilir. Ancak, çikolata güneş kremi veya diğer güneş koruma önlemleri yerine kullanılmamalıdır. Cildi güneş hasarından korumak için güneş kremi kullanmak ve diğer önlemleri almak halen temel uygulamalardır.

Sayılanlar çikolatanın deri sağlığı üzerine olumlu etkileri. Zararlı etkilerine gelince…

 

ÇİKOLATA SİVİLCE YAPAR MI?

1969’dan bu yana yapılan klinik araştırmalar çikolatanın sivilceye neden olan bir faktör olup olmadığını araştırıyor. Onlarca yıl süren araştırmalara rağmen, çikolatanın doğrudan sivilceye neden olduğuna dair çok az kanıt var.

Çikolatanın sivilceye neden olup olmadığı bireysel özelliklere bağlanabilir. Bu nedenle kişi çikolatanın sivilcelerini tetiklediğini düşünüyorsa, çikolata yememeli veya az miktarda bitter çikolata tüketmelidir.

ÇİKOLATA ALERJİYİ TETİKLER Mİ?

Bazı insanlar çikolatanın belirli bileşenlerine duyarlı veya alerjik olabilir, bu da çeşitli alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir.

 

NE YAPMALI?

Genel olarak, dengeli bir diyetin bir parçası olarak ılımlı miktarda bitter çikolata tüketmek, cilt sağlığı için bazı potansiyel faydalar sunabilir. Ama çikolatanın pek çok faydasının, ona eklenen diğer bileşenler nedeniyle gölgede kaldığını da unutmamak gerek. Cilt sağlığını korumak için çikolatanın ılımlı tüketimi ile birlikte; cilde düzenli temizlik ve nemlendirme yapılmalı, güneşten korunmalıdır.

Hepimizin deneyimlediği gibi çikolata insanların en çok rağbet ettiği zevklerden biridir ve gelecekte de böyle olmaya devam edecektir. İnsanları çikolatadan optimum fayda sağlamaları için çikolata üretiminin daha sağlıklı bir hale getirilmesi ve tüketicilere sunulması gerekir. Ayrıca çikolata ve cilt sağlığı arasındaki ilişkinin net olarak belirlenebilmesi için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Dr. Şafak Metekoğlu

Referanslar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9650740/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34578786/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869152100154X#bib13

 

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları