27 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

ENİS TÜTÜNCÜ YAZDI- CHP PROGRAMININ YENİLENMESİNDE ÖNCELİKLER – 3 –

Ana Sayfa » GÜNCEL » ENİS TÜTÜNCÜ YAZDI- CHP PROGRAMININ YENİLENMESİNDE ÖNCELİKLER – 3 –

Eklenme : 16.07.2019 - 9:24

ENİS TÜTÜNCÜ YAZDI- CHP PROGRAMININ YENİLENMESİNDE ÖNCELİKLER – 3 –

 

 

İkinci yazımızda önemli saydığımız kimi hususları, burada öne çıkarmayı yararlı görmekteyiz:

-CHP’nin Temel Kurucu İdeolojisi, insan odaklı sol anlayışa sahiptir. Bu sol anlayış bir yanda ideolojik köklerin Anadolu Felsefesi ve Hümanizmasına uzanmasından, diğer yanda Atatürk’ün Modernleşme Devrimi’nin yenilikçilik/ilericilik ruhundan doğmaktadır. Bu nedenle, Batı Avrupa sol siyaset anlayışlarına göre önemli farklılıklar gösterir…

-Batı Avrupa sol siyaset anlayışlarının doğuş kaynağı ve özü Marxizm’dir. Sanayi Devrimini’nin yapıldığı, kapitalizmin sömürü düzeninde emek sermaye çatışmasının had safhada yaşandığı bir zamanda ve coğrafyada filizlenmiştir. CHP Temel Kurucu İdeolojisi’nin doğuş kaynağı Ulusal Kurtuluş Savaşı ve özü ise Modernleşme Devrimi’dir.

-Marxizm’de insan, “toplumsal bir varlık, toplumsal ilişkilerin bütünü” olarak ele alınmıştır. Yani insan, tek boyutlu bir varlıktır. CHP’nin Temel Kurucu İdeolojisi’nde ise insan evrende çok boyutluluğa, yani bireysellik-toplumsallık-evrensellik boyutlarına, sahip en yüce varlıktır. İşte bu nedenle Atatürk, “insan zekası her şeyin kaynağıdır” demiştir.

-Temel Kurucu İdeolojiyi oluşturanlar, Halife’nin ülkesinde çağdaş uygarlık düzeyini aşacak bir ulus yaratmayı hedeflemişlerdir. Bu hedefe ulaşmak için, “laiklik/aklın özgürlüğü, insan yüceliği/emeğin değeri ve demokrasi bütünselliğini”, hedefin ön koşulu, olmazsa olmazı görmüşlerdir. Söz konusu bütünsellik koşulu hala geçerliliğini sürdürmektedir. Oysa, Batı Avrupa sol siyaset anlayışlarında, böyle bir ön koşul ve laiklik duyarlılığı söz konusu değildir. Çünkü, oralarda din bezirganlığı, reform ve rönesans süreciyle yüzyıllar öncesi aşılmıştır.

-Batı Avrupa sol siyaset anlayışları, emperyalizm dünyasında doğmuş ve gelişmiştir. Doğduğu dünyanın çıkarlarından ve kurallarından kopamadıkları gözlenmektedir. Buna karşılık Temel Kurucu İdeoloji, emperyalizme meydan okuyarak kazanılmış bir Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan doğmuştur. Bu nedenle, “Mazlum Milletler Dünyasında” yaratılan mağduriyetlerin giderilmesi ile ilgili mücadelelere destek olur.

-CHP’nin Temel Kurucu İdeoloji’nin, özünden (Modernleşme Devrimi) kopmaksızın, temel dinamikleri (devrimcilik, bilim ve bilimsel yöntem) uyarınca yenilenip güncellenmesinde ideolojinin özünün ve ilgili  söz konusu farklılıkların özenle korunması gerekir.

 

  1. YENİLENMİŞ ALTI OK SENTEZİ- YENİDEN CUMHURİYET İLKELERİ

CHP’nin Temel Kurucu ideolojisi (Kemalizm/Atatürkçülük), Atatürk’ün Modernleşme Devrimi ve Altı Ok” ile Yedi Tamamlayıcı İlke bütünselliğini içerir. Bu bütünsellikteki Kurucu İdeoloji, zamanın değişim sürecinde, özünden (Atatürk’ün Modernleşme Devrimi) ve temel dinamiklerinden (devrimcilik, bilim ve bilimsel yöntem) kopmaksızın, bir yanda sosyal demokrasinin evrensel ilkelerinden, diğer yandan Anadolu ve Trakya’nın Tarihsel ve Felsefi Birikiminden beslenerek, değişimi yaşamak zorundadır.

Söz konusu değişim sonucunda Temel Kurucu İdeoloji’nin, “Yenilenmiş Altı Ok” sentezi, ya da Yeniden Cumhuriyet İlkeleri şeklinde görünüşe çıkabileceğini önermekteyiz.

Böylece Kemalizm/Atatürkçülük, bir yandan günümüzün siyasal ve toplumsal anlayışlarına dayalı düşünceler bütünü olarak, diğer yandan mevcut sorunlarımızın çözümü için başvurulacak düşünsel alt yapı olarak, ideoloji kavramında bulunması gereken  içeriğe kavuşturulmuş olmaktadır.

Öte yandan, ideolojinin beslendiği ana kaynakların programdaki dağınıklık görüntüsü giderilmektedir. Kolay anlaşılabilir ve daha derli toplu bir ideoloji metni ortaya çıkmaktadır. Kurucu İdeoloji’nin, Batı Avrupa sol siyaset anlayışlarından farklı olan nitelikleri de  saklı tutulmaktadır.

Atatürk’ün Modernleşme Devrimi, Altı Ok ve Yedi Tamamlayıcı İlke bütünselliğinde Yenilenmiş Altı Ok Sentezi; emperyalizme, kurulu düzenin yanlışlıklarına, eşitsizliğe, gericiliğe, sömürüye, imtiyazlara başkaldırının devamıdır.Uluslaşma sürecinin, Laik Cumhuriyet yapılanmasının, çağdaşlaşma hedefinin ve  Aydınlanma Devrimi’nin sürekliliğinin ifadesidir.

Yeniden Cumhuriyet İlkelerinin milletçe sahiplenilmesi halinde  Türkiye’de; Atatürk’ün düşlediği tam demokratik Cumhuriyet’e geçileceğine, sosyal adalet ve hukuk düzenininin kurulacağına inanmaktayız.

 

Yenilenmiş Altı Ok Sentezi, yani Yeniden Cumhuriyet İlkeleri Şöyle Düşünülmektedir:

 

1-Yeniden Cumhuriyetçilik: Gerçek Demokrasi, Özgürlük ve Eşitlik Bütünlüğünde Yaşam Biçimi

2-Yeniden Milliyetçilik: İnsan Odaklı Yurtseverlik

3-Yeniden Halkçılık: Emeğin Önceliğinde Sosyal Adaletçilik

4-Yeniden Devletçilik: İnsan ve Üretim Odaklı Sosyal Devletçilik

5-Yeniden Laiklik: Devletin Dini Esaslara Dayandırılmaması ve Aklın Özgürlüğü

6-Yeniden Devrimcilik: Gençliğin Omuzlarında Değişim ve Gelişim.

“Yenilenmiş Altı Ok Sentezine”, ya da “Yeniden Cumhuriyet İlkelerine” ulaşılmasında, Atatürk’ün Modernleşme/Cumhuriyet Devrimi ile Altı Ok’a ilişkin kimi düşünceleri yol gösterici olmuştur.

Yazı dizimizin gelecek bölümlerinde, söz konusu önerilerimizi ete kemiğe büründürmeye çalışacağız.

 

 

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları