29 Mart 2024 - Hoş geldiniz

ENİS TÜTÜNCÜ YAZDI- TAM DEMOKRATİK CUMHURİYET İLKELERİ – 6 – YENİDEN DEVRİMCİLİK

Ana Sayfa » GÜNCEL » ENİS TÜTÜNCÜ YAZDI- TAM DEMOKRATİK CUMHURİYET İLKELERİ – 6 – YENİDEN DEVRİMCİLİK

Eklenme : 20.09.2019 - 15:26

ENİS TÜTÜNCÜ YAZDI- TAM DEMOKRATİK CUMHURİYET İLKELERİ – 6 – YENİDEN DEVRİMCİLİK

 

 

Anımsatma: Bu yazı dizisinin amacı, CHP Programının yenilenmesine katkı yapmaktır. Bu çerçevede, Cumhuriyetimizin 100. Yılı için, Tam Demokratik Cumhuriyet İlkelerinin ne olması gerektiği belirlenmeye çalışılmaktadır. Burada, bir önceki 3 bölümlük yazı dizisinde (CHP Programının Yenilenmesinde Öncelikler) geliştirdiğimiz öneri paketi uyarınca, yeni bir siyaset açılımı yapılmaktadır.

 

Söz konusu açılımda Kemalizm/Atatürkçülük, “Cumhuriyet Devrimi ve Altı Ok” ile Yedi Tamamlayıcı İlke bütünselliğinde” tanımlanmaktadır. Kemalizm, Özünden (Cumhuriyet Devrimi) kopmadan temel dinamikleri (devrimcilik, bilim ve bilimsel yöntem) uyarınca, zamanın gerektirdiği değişim ve gelişim sürecini yaşamaktadır. Bu süreçte, bir yandan Anadolu ve Trakya’nın Tarihsel ve Felsefi Birikiminden, diğer yandan Sosyal Demokrasinin Evrensel İlkelerinden beslenmekte, “Yenilenmiş Altı Ok Sentezi” olarak güncellenmektedir.

 

CHP Programında Devrimcilik İlkesi Şöyle Yer Almıştır:

 

CHP Devrimcidir: CHP’nin devrimciliği, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kurarak başlattığı çağdaş medeniyeti hedefleyen kökten değişim sürecinin devam ettirilmesidir, çağı paylaşmadır, geleceğe atılımdır. Bu anlayışla, CHP, halkla birlikte, halktan güç ve yetki alarak, demokratik hukuk devleti kurallarına ve barışçı yöntemlere bağlı kalarak devrimciliği sürdürür.

 

CHP’nin Devrimciliği;

Çağdaş düşüncelere açılarak yenilikleri kavrayıp benimsemek; bunu süreklilik içinde bir yaşam ve yönetim biçimine dönüştürmektir.

Kuralları ve kendini sorgulayarak, daha iyiye ve doğruya ulaşmanın yollarını açmak, bu çerçevede gelişimin yöntem ve araçlarını oluşturmaktır.

Özü itibariyle gençliğin enerjisini ve dinamizmini değişimin itici gücüne dönüştürmek, gençliğin değişim ve yenilik vizyonunu topluma aşılamaktır.

  1. YENİDEN DEVRİMCİLİK: Gençlerin Omuzlarında Değişim ve Gelişim

 

Atatürk 1905-1907 yılları arasında Şam’da 5. Ordu’da görevlidir. Burada kimi arkadaşlarıyla birlikte ‘Vatan ve Hürriyet’ Cemiyetini kurar. 1907 yılında, ordudan izin almaksızın, Şam’dan Selânik’e geçer ve orada Cemiyet’in bir Şubesini açar. Atatürk aşağıda paylaştığımız konuşmasını o zaman yapmıştır. Bu konuşma, Atatürk’ün henüz 26 yaşındayken nasıl bir devrimci anlayışa ve iradeye sahip olduğunu göstermesi açısından, son derecede önemlidir.

 

– Bir gün gelecek, ben, hayal sandığınız bütün bu inkılapları başaracağım. Mensup olduğum millet bana inanacaktır. Düşüncelerim hiçbir demagoji ürünü değildir. Bu millet, gerçeği görünce, arkasından tereddütsüz yürür, dava uğruna ölmesini bilir… Saltanat, yıkılmalıdır… Din ve devlet, birbirinden ayrılmalı, doğu medeniyetinden benliğimizi sıyırarak Batı medeniyetine aktarmalıyız. Kadın ve erkek arasındaki farklar silinerek yeni bir sosyal düzen kurmalıyız… Batı medeniyetine girebilmemize engel olan yazıyı atarak, Latin kökünden bir alfabe seçmeli; kılık, kıyafetimize kadar, her şeyimizle Batılılara uymalıyız. Emin olunuz ki, bunların hepsi, bir gün olacaktır. (Selanik 1907, Kaskatı Arif Necip)

 

Atatürk’ün bu konuşması ışığında:

 

Yeniden Devrimciliğin özü, ilerici ve yenilikçi gençliktir. Bu itibarla gençlik, Cumhuriyet Devrimini bütünüyle kavrayıp, bunu gelecek nesillere taşıyacak toplum kesimidir. Zaman içinde kesintisiz devam eden değişim ve gelişimin yarattığı fırsatlardan Türkiye’nin en iyi biçimde yararlanmasını sağlayacak itici güçtür.

 

Yeniden Devrimcilik dört temel öğeye dayanır:

 

1.Gençlerin Özgürlüğü ve Bütünlüğü

 

Gençlerin özgürlüğü; daha başarılı olunacak ve daha mutlu yaşanacak bir dünyaya kavuşma yolunda, eskimiş ekonomik, toplumsal ve kültürel yapıların kolaylıkla yenilenmesinin teminatıdır. Bu teminat,  okul öncesinden başlayan tüm eğitim süreçlerinde,laik eğitim anlayışını ve aklın özgürleştirilmesini zorunlu kılar. Genç akılların özgür kılınmasıyla, insanın kurma/tasarlama etkinliği ile yaratıcılık melekesi,Ülke genelinde en yüksek potansiyeline taşınır.

 

Gençliğin bütünlüğü; çalışanıyla-çalışmayanıyla, öğrencisiyle-okul dışında bulunanıyla, engellisiyle-korunmaya muhtaç olanıyla tüm gençlere, devletçe ayırımsız sahip çıkılması gereğini ifade eder.Böylece bütün gençliğin; öncelikle laik eğitimde fırsat eşitliği ile toplumsal yaşamda eşit ve adil yarışma özgürlüğüne ilişkin tüm haklarını rahatlıkla kullanmalarının önü açılmış olur.

 

2.Hukuk Devleti Kurallarına Bağlılık

 

Yeniden Devrimcilik anlayışı, demokratik hukuk devleti kurallarına bağlı kalarak halkla birlikte, halktan güç ve yetki alarak sürdürülür. Bu bağlamda, yurtta barış, dünyada barış ilkesi ana esastır.

 

3.Değişimin Zorunluluğu

Değişim, yalnızca canlılar dünyasının ve toplumsal yaşamın değil, esasen evrenin en temel yasasıdır. Dünyada ve evrende yaşam, kesintisiz biçimde, değişim ve gelişim sürecinde devam eder. Asıl gerçek ya da değişmeyen tek gerçek kendiliğinden (bizatihi), değişimin ta kendisidir. Bu nedenle, yeniliğe ve değişime karşı direnmek olanaksızdır.

Değişen zaman içinde karşılaşılan farklı sorunlara sağlıklı çözümler bulunması yolunda toplum kendini, alışılagelmiş düşünce, tavır ve davranışları açısından, sürekli sorgulamalıdır. Çözüm arayışına yönelik yönelik çabalar, dünyanın değişen koşuları uyarınca yürütülmelidir. Bu itibarla, herhangi bir düşünce sisteminin kesin ve katı kurallarına bağlı kalınmamalı, değişimin ve gelişimin sunduğu olanaklardan en geniş ölçüde, seçmeci (eklektik) bir anlayışla yararlanılmalıdır..

 

4.Bilim ve Bilimsel Düşüncenin Üstünlüğü

Bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel yöntem; özgürleştirilmiş akılların, zaman ve mekân gözetmeksizin, buluşmasını ve kaynaşmasını sağlar.

Bilim ve bilimsel düşüncenin ana kaynağı, araştırma ve geliştirmedir (Ar-Ge). Araştırma ve geliştirme, süreklilik isteyen ve sonsuza dek sürdürülmesi gereken en temel bilimsel etkinliktir. Bu itibarla her alanda ve en geniş ölçülerde desteklenmelidir.

 

 

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları