28 Mart 2024 - Hoş geldiniz

ERDOĞAN’IN NATO İTİRAZININ YANKILARI SÜRÜYOR

Ana Sayfa » GÜNCEL » ERDOĞAN’IN NATO İTİRAZININ YANKILARI SÜRÜYOR

Eklenme : 18.05.2022 - 10:03

ERDOĞAN’IN NATO İTİRAZININ YANKILARI SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda “veto” sinyali vermesinin yankıları sürüyor. Avrupa’da gündem olan konuya ilişkin bazı NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Erdoğan’ın düşüncesinin değişeceği yönünde beklentilerini dile getirirken Ankara’nın hamlesi tartışmaları da beraberinde getirdi. İskandinav ülkelerinin ‘terör örgütleri için bir nevi misafirhane’ olduğunu söyleyen Erdoğan, itirazına gerekçe olarak ‘İsveç ile Finlandiya’nın PKK’ya destek vermesi’ni gösterdi. Ankara’nın tüm itirazlarına karşın NATO’ya üyelik meselesinin İsveç ve Finlandiya’nın lehine kısa sürede çözüleceği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ve diğer NATO’lu müttefikleri karşısına alamayacağı ifade ediliyor.

Karşı çıksa da evet diyecektir

Öte yandan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, “Türkiye ile NATO’ya başvuru konusundaki durumu, yapacağımız yapıcı müzakerelerle çözeceğimizden eminim” dedi. Türkiye’nin itirazlarına Lüksemburg ve Almanya’dan da açıklama geldi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye ve Erdoğan’ın yürüttükleri politikayla, özellikle de ABD’ye mesaj vererek “bir şeyler koparmaya” çalıştığını belirtti. “Erdoğan’ın fiyatı yükseltmeye ve F-16’ların sevk edilmesi için baskıyı artırmaya çalıştığını düşünüyorum” diyen Asselborn ayrıca; günün sonunda Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO üyeliğine “Evet” diyeceğini belirtti. Kanadalı Senatör Leo Housakos, ‘Türkiye’nin NATO’dan atılması gerektiğini’ söyledi. Housakos, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu sorun kolayca çözülebilir. Uluslararası hukukun üstünlüğüne saygı duymayan otokratlar ve hükümetler, en başından itibaren NATO’nun bir parçası olmamalıdır” ifadesini kullandı.

İYİ Parti’den de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine dair iktidar kanadının açıklamalarına eleştiri getirdi, iki ülkeye de çağrıda bulunuldu. Erdoğan’ın tutumuna dair eleştiriler de dile getiren İYİ Parti, milli güvenlik konularının iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini belirtti, “Finlandiya ve İsveç ile ilişkilerimizin, yürütülecek müzakereler yoluyla süratle sorunlarından arındırılması en samimi temennimizdir” dedi.

Birgün’de yer alan habere göre konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Ankara’nın kendi sorunlarını NATO’da ifade etme konusunda zayıf kaldığını, iç politikada yaşanan krizlerin bu duruma neden olacağını vurguluyor.

Ankara derdini anlatamıyor

Salih Bıçakçı: Türkiye yine Avrupa Birliği’ndeki gelmek istemediği yere geldi. Bir kendi derdini anlatamadığı için dertlerini anlatmayı, hep problemlerin içinden çıkılmaz hale geldiği zamanda çözmeyi beklediği için bu problem yine önüne geldi. Kararında haklı olabilir. Yani istemediği ülkeleri almak istemiyor olabilir. Çünkü Türkiye NATO’ya büyük katkı yapan ülkelerden bir tanesi. Ama derdini anlatmayı başaramadığı için Avrupalıların gözünde hiçbir mazeret anlamlı gelmeyecektir. Anlatacağınız mazeretler başka birçok sebepten dolayı başka şekilde anlaşılacaktır. Gerçek derdini açıklamak konusunda yetersiz kalacaklar.

***

İsveç ve Finlandiya’nın olası Nato yolculuğu

Finlandiya ve İsveç, NATO’ya dahil olmak için resmi başvuru yapar.

Kuzey Atlantik Konseyi yani NATO’nun en üst siyasi organı bu başvuruyu değerlendirir. Kuzey Atlantik Konseyi, bakanlar, savunma bakanları, başbakanlar düzeyinde olabilir.

Eğer Konsey aday ülkelerin NATO’ya başvurusunu kabul ederse aday ülkeler ile NATO arasında üyelik görüşmeleri başlar. Bu görüşmeler bir gün bile sürebiliyor.

Kuzey Atlantik Konseyi bu görüşmelerden sonra üyelik sürecine devam edip edilmemesini görüşmek için tekrar bir araya gelir.

Eğer üye ülkeler anlaşırsa, üyelik protokolü imzalanabilir ve aday ülkeye resmi davet gönderilir. Bu davet sayesinde aday ülke birçok NATO toplantısına katılabilir fakat oy verme hakkına sahip olamaz.

Daha sonra aday ülkeler NATO’nun aldığı kararı kendi ulusal prosedürlerine göre değerlendirir ve oylamaya sunar. Bu adım aylar sürebilir.

Aday ülke en sonunda başvuruyu onaylayarak Washington’da ABD Dışişleri Bakanlığı ile iletişime geçer ve resmi olarak NATO üyesi olmaya hak kazanır.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları