28 Mart 2024 - Hoş geldiniz

İSTANBUL’DA OLASI BÜYÜK DEPREMDE ÇIKACAK YANGINLARA HAZIRLIKLI MIYIZ?

Ana Sayfa » YURTTAN » İSTANBUL’DA OLASI BÜYÜK DEPREMDE ÇIKACAK YANGINLARA HAZIRLIKLI MIYIZ?

Eklenme : 06.11.2019 - 4:53

İSTANBUL’DA OLASI BÜYÜK DEPREMDE ÇIKACAK YANGINLARA HAZIRLIKLI MIYIZ?

 

İstanbul’da olası büyük bir deprem için yalnızca binaların güçlendirilmesinin gerektiği konuşuluyor, ancak deprem sırasında elektrik ve doğalgaz kaynaklı yangınlar, maddi ve manevi büyük zararlara sebep olabilir.

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı’nın (TÜYAK) 4-5 Aralık’ta düzenleyeceği “Uluslararası Yangın ve Güvenlik Sempozyumu”nun öncesindeki basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Tahminlerimize göre, İstanbul’da beklenen deprem, kış aylarında akşam saatlerinde olursa, yaklaşık 1900 büyük yangın meydana gelecek. Bu yangınların yaklaşık yüzde 20’si atölye ve fabrikalarda olacak. Konutlarda yaşanabilecek olası bir sızıntıyı önlemek için ise yurttaşlar, deprem anında kolon yanında çömelip deprem bittikten sonra vanaları kapatmalı” dedi.

FABRİKALAR DEPREM BÖLGESİNDE 

TÜYAK Kurucu Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ın aktardığına göre, ülkedeki fabrikaların yüzde 98’i deprem bölgesinde yer alıyor ve beklenen depremin sebep olacağı fabrika yangınları, en az deprem kadar risk oluşturacak. Türkiye’de yılda ortalama 400 büyük fabrika yangınının olduğuna ve bu yangınların 160’ının İstanbul’da yaşandığına dikkat çeken Kılıç, “Fabrika yangınlarında yılda ortalama 25 kişi hayatını kaybediyor, 60 kişi de yaralanıyor. Yanan fabrikaların yüzde 40-45’i sigortalı, yüzde 12’si de sigortadan yararlanabilmek için kasıtlı yakılıyor. Denetim için yeterli eleman yok, olanlar da ehil değil. Yaptırımlar zayıf” dedi.

Fabrika yangınlarının özellikle tekstil, plastik, gıda, metal, boya ve petrokimya tesislerinde yaşandığını, bunun temel sebebinin periyodik bakımların yapılmaması olduğunu belirten Kılıç, “İşletme sahipleri ‘bir şey olmaz’ mantığıyla kaderci bir yaklaşım sergileyip ekipman ve tesisatlarına gerekli bakımı yaptırmıyor. Bu konuda yapılacak yatırımlar ‘ölü yatırım’ olarak görülüyor. Makine bakımları yapılmadığı gibi aynı kabloya her yıl yeni makineler bağlanarak yangın riski artırılıyor” dedi.

4-5 Aralık’ta düzenleyecekleri sempozyuma, tüm halkı ve yetkilileri davet ettiklerini söyleyen Kılıç, sempozyum aracılığıyla oluşacak farkındalığın, yangınların önlenmesi için önemli bir adım olacağının altını çizdi.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları