29 Mart 2024 - Hoş geldiniz

KORONA EN FAKİR ÜLKELERİ VURMAYA DEVAM EDİYOR

Ana Sayfa » GÜNCEL » KORONA EN FAKİR ÜLKELERİ VURMAYA DEVAM EDİYOR

Eklenme : 04.12.2020 - 17:57

KORONA EN FAKİR ÜLKELERİ VURMAYA DEVAM EDİYOR

 

Alman DW haber sitesinin dünkü sayısında yer alan bir haberde, Covid-19’un en büyük darbeyi en fakir 74 ülkeye vurduğu bildirildi.

 

BM/UNCTAD örgütünün son yayınladığı verilere göre, dünyanın en  az gelişmiş ( en fakir dememek için örgütçe kullanılan bir sınıflandırma) ülkelerinin 2020 yılındaki ekonomik performanslarının son 30 yılın en kötüsü olacağının anlaşıldığı belirtiliyor. Dün yayınlanan bir rapora göre bu felaket boyutundaki tablonun ana nedeni Covid-19.

 

Bu beklenti doğal olarak, gelir seviyelerinin düşmesine, yaygın işsizliğe ve büyüyen mali açıklara neden olacak. Sonuçta söz konusu 47 ülkedeki 32 milyon kişinin  aşırı (exstreme) fakirliğe mahkum olacağı ifade ediliyor.

 

Raporda, tamamına  yakınının  Orta Afrika ve Sahra Altı Afrika’da yer aldığı bu ülkelerde, beklentilerin aksine başlangıçta  sağlık konusunda, diğer gelişmiş ülkelere göre daha az hasta ve ölü sayısı gerçekleşirken, ekonomi büyük vurgun yemişti. Başlarda hastalığın yayılması açısından   göreli olarak gözlenen olumlu durumun nedenleri arasında, daha önceki yaygın epidemilerde elde edilen deneyimler yanında nüfus yoğunluğunun da diğer ülkelere göre düşük olması gösteriliyor.

 

Küresel ekonomideki resesyonun en büyük kurbanları arasında yer alacak bu ülke insanlarının dünya pazarlarına sunduğu başta tarım ürünleri ve giyim ürünlerindeki talep düşmesi nedeniyle bir hayli düşmüş bulunuyor. Diğer yandan önemli ihraç ürünleri arasında yer alan metal ve minerallerin ticaretinde yaşanan ani şoklar, durumu kötüleştiren diğer nedenler arasında.

 

Küresel gıda düzeyleri ve gıda güvenliğinin yükselmesinin , işsizliğin büyüyüp uzamasına yol açacak olması nedeniyle fakirleşmenin daha da derinleşmesi kaçınılmaz görünüyor. Böylece bu ülkelerde fakirlik sınırı kabul edilen günlük 1.90 $ altında gelirle yaşayanların sayısının % 3 artışla % 35.2’ye yükselmesi, bunun da ilave 32 milyon kişiye tekabül ettiği bildiriliyor.

 

Raporu kamuoyuna açıklayan BM /UNCTAD Örgütü Genel Sekreteri Mukisha Kituyu şöyle dedi:

“Bu ülkeler durumlarını iyileştirmek için yıllardır kısıtlı olanak ve kapasiteleri ile çalışıyorlar. Ancak küresel iklim değişikliği sonucu olduğu gibi bu defa da kendilerinin sorumluluğu olmayan bir felaketle karşılaşmış bulunuyorlar. Bu büyük bir adaletsizlik ve uluslararası kamuoyunun ivedilikle üzerine eğilmesi gereken bir durum.”

 

Genel Sekreterin bu yaşamsal uyarılarına ivedilikle kulak verilmemesi halinde, en fakir 47 ülkede ortaya çıkacak son derece kötü sonuçların, başta sağlık olmak üzere, eğitim ve sürdürülebilirlik konularında küresel yansımaları olması kuvvetle muhtemel. Bu durumda da “Küresel Sürdürülebilirlik 2030 Hedefi”ne ulaşmak mümkün olmayacaktır.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları