Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 11 ilde ağır yıkımlara neden olan depremlerin üzerinden 20 gün geçti. Deprem bölgelerindeki arama kurtarma çalışmaları, yerini enkaz kaldırma çalışmalarına bıraktı.
AFAD’ın 24 Şubat’ta yaptığı açıklamaya göre ise 44 bin 218 yurttaşımız yaşamını yitirdi.
20 günlük süreçte Hatay Defne merkezli meydana gelen ve yine can kaybına neden olan bağımsız depremlerin dışında bölgede artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor.
Bir yandan depremin yıkıma sebep olduğu illerde de hasar tespit çalışmaları devam ederken diğer yandan bölgede yapılacak konutlara ilişkin ayrıntılar ortaya çıkıyor.
Twitter hesabından açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ”TOKİ eliyle Nurdağı ve İslahiye’de ilk etapta yapacağımız 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk.” açıklamasında bulundu.
Ev çalışmalarının hızla yapıldığını söyleyen Kurum bir başka paylaşımında ise, “Gaziantep’te ilk kazmayı vurduğumuz evlerimiz için çalışmalarımız devam ediyor. Yerleşim yerleri kesinleşen diğer illerimizde de yuvalarımızı hızla yapmaya başlayacağız!” ifadelerini kullandı.
Gaziantep'te ilk kazmayı vurduğumuz evlerimiz için çalışmalarımız devam ediyor.
Yerleşim yerleri kesinleşen diğer illerimizde de yuvalarımızı hızla yapmaya başlayacağız! pic.twitter.com/bjMsuZqDLL
— Murat KURUM (@murat_kurum) February 25, 2023
Sonrasında ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle deprem bölgesindeki ormanlar ve meralar yapılaşmaya açıldı.
Felaketin yaşandığı bölgede enkaz kaldırma çalışmaları hâlâ devam ederken alınan bu kararlar kamuoyu tepkisini çekti.
Kahramanmaraş merkezli deprem için 2020 yılında ve afetten üç gün önce uyarıda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, iktidarın bu enkazı kalkındırıp 1 yıl içinde yeni binaları inşaa etme acelesindeki adımlara ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Deprem bölgelerinde artçı sarsıntıların devam ettiğini hatırlatan Görür, burada beton dökülmesi durumunda çatlakların oluşabileceğini ve inşaatlarda ciddi sorunlar çıkabileceğini vurguladı.
Görür’ün Twitter’dan paylaştığı mesaj şöyle:
“Arkadaşlar, deprem bölgesinde artçı depremlerin yoğun olduğu bu zaman diliminde inşaatlarda beton dökmek son derece sakıncalıdır. Beton pirizlenme süresinde ciddi çatlak ve tahribat alabilir ve görevini göremez hale gelebilir.”
Arkadaşlar, deprem bölgesinde artçı depremlerin yoğun olduğu bu zaman diliminde inşaatlarda beton dökmek son derece sakıncalıdır. Beton pirizlenme süresinde ciddi çatlak ve tahribat alabilir ve görevini göremez hale gelebilir. Sevgiyle
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) February 26, 2023
İLGİLİ HABER:BAŞIMIZA BU ACILAR BİLİM İNSANLARININ YIRTINIRCASINA YAPTIKLARI UYARILARI DİNLEMEDİĞİMİZ İÇİN GELEMEDİ Mİ? ŞİMDİ NACİ GÖRÜR BEŞİK GİBİ SALLANMAYA DEVAM EDEN DEPREM BÖLGESİNDE ŞU ANDA İNŞAAT İŞİNE GİRİŞMENİN SAKINCALI OLDUĞUNU BAS BAS BAĞIRMAYA DEVAM EDİYOR. DİNLEYEN VAR MI? HAYIR..ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM GAZİANTEP’TE İLK KAZMAYI VURDUK DİYEREK AÇIKLAMA YAPIYOR..
YAYIN İLKELERİ
———————-
YURTSEVERLİK.COM sitesi Türkiye’nin birlik ve beraberliğinden, hiçbir ayrım gözetmeksizin toplumsal barışın korunmasından, insanın en yüce varlık ve emeğin en yüce değer olduğu savından, demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerinden, sosyal adaletin hakim kılınması düşüncesinden hareketle yayıncılık yapar. Sınırları bu noktalardan geçen ilkeler çerçevesinde sitede yazılarına yer verilen herkesten aynı sorumluluğu eksiksiz göstermelerini bekler. Dolayısıyla YAYIMLANAN YAZILARIN HUKUKİ SORUMLULUĞU TAMAMEN YAZARLARINA AİTTİR.
İLETİŞİM
———————-
f.sayliman@gmail.com