25 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

OMİCRON VARYANTININ BASKIN HALE GELDİĞİ AŞAMADA HEDEF SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI MI?

Ana Sayfa » GÜNCEL » OMİCRON VARYANTININ BASKIN HALE GELDİĞİ AŞAMADA HEDEF SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI MI?

Eklenme : 14.01.2022 - 9:00

OMİCRON VARYANTININ BASKIN HALE GELDİĞİ AŞAMADA HEDEF SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI MI?

Omicron varyantı Türkiye’de baskın hale gelirken, günlük vaka sayısı 80 bine dayandı. Uzmanlar varyantın çok hızlı yayıldığını belirterek ek tedbirlerin alınması, aşılamanın hızlandırılması, hızlı testlerle yaygın tarama yapılması gerektiğini belirtiyor. Buna karşın Sağlık Bakanlığı, ek önlem almadığı gibi mevcut önlemleri gevşetiyor. Pozitif vakalar için izolasyon süresinin 7 güne düşürülmesinin ardından şimdi de semptom göstermeyen kişilere, temaslılara artık PCR testi uygulanmayacağı açıklandı.

AŞI İÇİN KARAR ALIN

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı ve Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Nasır Nesanır, Türkiye’nin pandeminin başından beri kontrollü sürü bağışıklığını uyguladığını ve açıklanan son kararların da sürü bağışıklığı uygulamasının devamı olduğunu söyledi.

Omicron varyantında ana belirleyici olanın tam aşılı nüfus yüzdesi olduğunu belirten Nesanır, bakanlığın aşılama oranlarını yükseltmek için çabalaması ve bu yönde kararlar alması gerektiğini vurguladı:

“Delta varyantına göre bulaştırıcılığı dört kat daha fazla olan Omicron varyantını neoliberal kapitalist bir yapı ile kontrol altına almanız çok zor. Artık Türkiye’de herkes birer potansiyel pozitif vakadır. Omicron varyantı nedeniyle hastanede ve yoğun bakımda yatan ve ölen hastalara baktığımızda ya eksik doz aşılı ya da aşısız olduklarını görüyoruz. Yapılması gerekenin, aşı zorunluğu ile ilgili kararlar alınması, aşılamanın hızlı bir şekilde küçük yaş gruplarına kaydırılması ve ek dozların zamanında hızlı bir şekilde yapılması olduğunu söylüyoruz. Ana belirleyici olan aşıdır. Ama Türkiye’de aşıyla ilgili bir zorunluluk getirilmedi. Aşılanma 5-11 yaşa düşürülmedi ve hatırlatma dozlarının yapılmasında geç kalındı. Çok hızlı bir şekilde aşı ile ilgili yasal zorunluluk getirilmeli, aşı yaşı 5 yaşa düşürülmeli, 10 günlük bir aşı kampanyası ile eksik doz ve aşısız kişiler kurulacak aşı istasyonlarında aşı olmaları sağlanmalıdır.”
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, test kararını eleştirdi. Ceyhan, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “1) Tarama testlerinin artırılması, 2) Ülkeye girişte ve ülke içinde bulaşı azaltacak önlemlerin artırılması ile ilgili kararların alınması uygun olur. Alınan kararların gerekçesi olarak, gelişmiş ülkelerdeki izolasyon kararları gösteriliyor. Bir kez de orada artırılan önlemler örnek alınır umarım.”

SÜRÜ HASARI POLİTİKASI

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol da “Yalnızca aşılılar ve tam doz aşılılar için hızlı test ile desteklenen 7 gün izolasyon, aşılılar için maske ile temaslı karantinasından vazgeçilmesi uygun olurdu” dedi ve ekledi: “Türkiye gibi nüfusunun ancak 3’te 1’i aşılı sayılabilecek, kapalı kalabalıklarda çalışan, yaşayan nüfus için aşı pasaportu olmadan, 5-11 yaş aşı açılmadan, PCR yerine hızlı test konulmadan taramadan vazgeçilmesi ancak sürü hasarı politikası olur. Testler tıkanma aşamasında ve 2-4 haftaya yoğun bakımlar tekrar dolmaya başlayacak. Omicron’un asıl fırtınasını şubat ayında göreceğiz.”

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları