26 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ GERÇEĞİ: ”BU ÜRÜNLER MARKETTE YETİŞMİYOR Kİ, MARKETTE DÜŞSÜN”

Ana Sayfa » EĞİTİM » TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ GERÇEĞİ: ”BU ÜRÜNLER MARKETTE YETİŞMİYOR Kİ, MARKETTE DÜŞSÜN”

Eklenme : 16.08.2022 - 9:37

Avatar

Yurtseverlik Haber

yazarın tüm yazıları

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeni bir talimatla marketlerdeki fiyatların indirileceğini söyledi ancak talimat rafa yansımadı. Ekonomik krizi can alıcı biçimde derinleşirken, iktidar yine fiyat artışlarının önüne rafta engel koymaya kalktı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin (Tarım-ÜFE) ise enflasyonla mücadelenin tarladan başlaması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

Çiftçinin sattığı ürünlerin ilk el satış fiyatlarındaki değişimleri izlemek amacıyla hesaplanan Tarım-ÜFE mayıs ayında yüzde 154,97 artışla rekor kırmış, haziran ayında ise yıllık yüzde 148,9’a gerilemişti.

tarladan-sofraya-giden-yol-dik-yokus-1052593-1.

Ancak endeksin, temmuz itibarıyla yıllık bazda ulaştığı seviye ile rekor tazelenmiş oldu. Bu yeni rekorun tüketici enflasyonuna yine yükseliş olarak yansıması bekleniyor. Sektörlerde bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,66 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,78 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 25,09 artış gerçekleşti.

Yıllık fiyat artışlarının yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 256,06 ile lifli bitkiler ve yüzde 201,62 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Endekste kapsanan 87 maddeden 17’sinin ortalama fiyatında azalış, 62’sinin fiyatında ise artış görüldü.

tarladan-sofraya-giden-yol-dik-yokus-1052590-1.

***

FİYATLAR TALİMATLA DÜŞMEZ

Birgün’de yer alan habere göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi tablosuna bakarak birçok sonuç çıkarılabileceğini söyleyen Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Tarladan sofraya olan süreç bütün olarak ele alınmalı” dedi.

Ali Ekber Yıldırım, Tarım Yazarı

Ali Ekber Yıldırım, Tarım Yazarı

Daha önce fiyatları düşürmek için atılan adımları hatırlatan Yıldırım, “Gıda yasası, hal tedbirleri, tanzim satış, KDV indirim, ithalatın serbest bırakılması gibi önlemlerin de içinde bulunduğu 16-17 önlem alındı. Fakat bunlar başlı başına yani ayrı konular olarak ele alındı. Tedbirler işe yaramadı” ifadelerini kullandı. Üreticiye bu yıl verilecek desteklerin hâlâ açıklanmadığına vurgu yapan Yıldırım, “Üretici girdiler sebebiyle üretirken pahalıya üretiyor, tüketici pahalıya alıyor. Herkes kaybediyor. Tarım politikasında çok yanlışlık var. Tarımda üreticiye gereken imkânlar sağlanmalı” dedi. Yıldırım ayrıca ek bir zincir marketin 10 bin tane şubesi bulunduğunu ve Tarım Kredi Marketlerinde fiyat düşse bile bunun pazarı etkileyecek güce sahip olmadığına dikkat çekti. “Bu ürünler markette yetişmiyor ki markette düşsün” diyen Yıldırım, başta fiyatları artıracak her türlü uygulamayı yaptıktan sonra tarımsal üretimde girdi maliyetlerini, taşımacılık maliyetlerini düşürmedikçe fiyatların düşmesinin imkânsız olduğunu belirtti.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları