24 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

TEMİZ VE SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞEBİLİR OLMAK TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR

Ana Sayfa » GÜNCEL » TEMİZ VE SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞEBİLİR OLMAK TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR

Eklenme : 18.03.2021 - 8:50

Avatar

Yurtseverlik Haber

yazarın tüm yazıları

 

 

Temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmak artık günümüzde öylesine zorlaştı ki buna salgının dayattığı koşulları ve ekonomik sıkıntıları da eklediğimizde ortaya şöyle bir durum çıkıyor: Temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmayı temel bir insan hakkı olarak kabul edip bu yönde mücadele etmek kaçınılmaz görünüyor. İşte Homeros Gıda Topluluğu bu yönde çaba harcayan örgütlü bir güç. Birgün’den Aycan Karadağ bu topluluğun amaçlarını, nasıl kurulduğunu ve çalışma biçimini Serdar Beysülen’le konuştu:

 

Kuruluş amacınız neydi?

Kendimizi genel olarak sistemin dayattığı üretim ve tüketim alışkanlıklarının dışında alternatif arayan gönüllülerin bir araya gelmesi ile oluşmuş bir grup olarak görüyoruz. Esasında yaşamın her anında ve alanında olduğu gibi gıda ile ilgili tercihlerimizin de politik olduğunu biliyoruz. Hele ki gıda tüketimi ile ilgili verdiğimiz kararların aslında tohum bulma, üretim, hasat, dağıtım gibi süreçlerin hepsi düşünüldüğünde çok daha önemli olduğunu düşünmekteyiz. Sistemin dayattığı modern tarım ve hayvancılık teknikleri ve politikaları her geçen yıl köylü çiftçilerin yoksullaşması, topraklarını ve hayvanlarını satmak zorunda kalması ve genel olarak büyük tarım şirketleri tarafından üretimden tüketime kadar bütün süreçlerin kontrol altına alındığı bir duruma dönüşmektedir. Bu şirketler tarafından belirlenen dünya tarım politikaları yüzünden büyük bir ekolojik yıkımla yüz yüze kalmış durumdayız. Bunun yanı sıra doğal olmayan yöntemlerle geliştirilen tohumlar, üretimde kullanılan zehirler ve hormonlar ile yetiştirilen sentetik gıdalar ve sonucunda büyük oranda sağlıksız beslenen toplumlar yaratılmıştır. Ayrıca kırsal yaşam alanları giderek kentleştirilmiş ya da kırsal nüfusun büyük bölümü kentlere göçmek zorunda kalmıştır. Kırsalda yaşamaya devam edenler ise ucuz tarım işçisine dönüştürülmektedir.

FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ

Bu tablonun çözüm yollarından birini; yerelde doğaya saygılı, sağlıklı üretim metotlarının desteklenerek yine yerelde tüketilmesini, üretici ve tüketicilerin aracısız bir araya gelebildiği yapıların oluşmasını sağlamak olarak görmekteyiz.

Bu anlamda gönüllülük esası ile çalışan Homeros Gıda Topluluğu’nun ilkeleri içinde belirlenen temel amaçları; sağlıklı çevre ve gıda konusunda farkındalık yaratmayı hedeflemek. Kentsel ve kırsal çevreyi korumak. Toprak, su, hava ve biyoçeşitliliği kirleten veya yok eden kimyasal-sentetik ilaç, gübre ve diğer tarım kimyasallarının kullanılmamasını sağlamaktır.

Bu amaçla topluluğumuz, İzmir/Bornova merkezli, çevre ile dost tarım yapan, toprağı koruyan, yaban hayatı korumak için özen gösteren, tercihen atalık tohumlar kullanan, permakültür, organik/ekolojik tarım, fukuoka tarzı tarım, hiç müdahale etmeden tarım gibi metotları çevresine örnek olarak, kendi isteği ile inanarak uygulayan küçük üreticilerden ürün tedariki yapar. Aynı zamanda söz konusu üreticileri, istekleri doğrultusunda elinden geldiğince topluluk olmanın bilinci ile destekler. Çünkü doğada hiçbir şey “gereksiz ya da zararlı” değildir. “Her şey kendi zararlısıyla kimsenin kazanmadığı ve bitmeyen bir savaş sürdürür.” Bu doğanın dengesidir. Bu denge içinde herkese yetecek ürün üretilebilir. Bu konuda birçok sürdürülebilir yöntem ve deneyim mevcuttur. Amacımız bunların yayılmasına katkıda bulunmaktır.

Topluluğunuz şu anda kaç kişiden oluşuyor, hangi periyotlarla toplanıyorsunuz?

Topluluğumuzda; ilkelerimizi benimseyerek katılmak isteyen herkese açık olan ve faaliyetleri organize eden yatay olarak örgütlenmiş yaklaşık 20 kişilik bir çekirdek ekip var. İki haftada bir İzmir Bornova’da yaptığımız gıda dağıtımı için o hafta ürünlerin paylaşıldığı mail listemizde ise yüzlerce kişi var. Bunun haricinde düzenli olarak atölye çalışmaları ve diğer ekoloji hareketleri ile ortaklaşa yaptığımız faaliyetler de bulunmaktadır.

Gıda topluluğuna katılmak koşulları neler?

Temiz gıdaya ulaşmak isteyen ve dağıtımlarımıza gelebilecek herkese açığız. Üretici olmak için ise ilkelerimize uygun üretim yapmak yeterli. Üreticilerimize düzenli ziyaretlerde bulunuyoruz. Esasında bütün ilişkilerimizi karşılıklı güven üzerine kuruyoruz.

Ürünleri nereden sağlıyorsunuz? Topluluk içerisinde üretici var mı?

Karbon ayak izini mümkün olduğunca düşük seviyede tutmak için öncelikle İzmir çevresinde yer alan düzenli üreticilerimizden sağlıyoruz. Şu anda topluluğumuzda 6 üretici düzenli olarak dağıtımımıza gelmekte. Onlarda bulunmayan patates, pirinç, çay vb. bazı ürünleri ise yine sağlıklı üretim yaptığından emin olduğumuz üretici ya da kooperatiflerden kargo ile toplu tedarik yapıyoruz.

Ürün temin ettiğiniz çiftçilere ne gibi yararlar gelişmeler sağlayabildiniz?

Doğa dostu üretim yapan çiftçilere en büyük desteğimiz ürünlerini aracısız tüketiciye ulaştırmamız. Bunun yanı sıra kompost atölyesi gibi bilgilendirici atölye çalışmaları yaparak üreticilerimize destek olmaya çalışıyoruz. Ayrıca 2019 yazında Bornova Belediyesi ile birlikte bir Doğal Tarım Merkezi ve Çiftliği projesinin başlamasına ön ayak olduk. Sonrasında herhangi bir grup ya da ismin ön planda olmaması ve kolektif bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla Homeros Gıda Topluluğu ismini projeden çektik ve projeyi herkese açık hale getirdik. Bornova Yakaköy’de bulunan yaklaşık 20 dönümlük bir arazide gönüllüler tarafından yürütülen ve doğal tarım metotlarının uygulandığı bir çiftlik oluşturuldu. Sürekli öğrenmeye ve doğa dostu metotları geliştirmeye çalıştığımız bu çiftliğin bir merkez olarak da kendi üreticilerimiz de dahil birçok çiftçiye örnek olmaktadır. Tabii ki en büyük amacımız daha fazla çiftçiye doğa dostu üretim yöntemleriyle tanıştırmak ve üretecekleri sağlıklı ürünleri aracısız bir şekilde tüketiciye ulaştırmak.

SAĞLIKLI GIDANIN HERKES İÇİN HAK OLDUĞUNA İNANIYORUZ

Gıda egemenliğini destekleme politikanız var mı?

Homeros Gıda Topluluğu olarak kuruluş amaçlarımızdan biri zaten gıda egemenliğinin büyük tarım şirketlerinin tekelinde olmasına karşı mücadele etmek. Küçük üreticileri ve aile çiftçiliğini desteklemeye çalışıyoruz. Sağlıklı gıdanın herkes için hak olduğuna inanıyoruz. Bu anlamda oluşan ve oluşacak her türlü platformda yer almaya çalışıyoruz.

Diğer gıda toplulukları ile ilişkileriniz var mı?

Bütün gıda toplulukları kendi içinde bağımsız olsa da amaçlarımız ortak. İzmir’deki diğer gıda topluluklarıyla bir araya gelerek nasıl daha çok insana ulaşabileceğimize dair yolları tartışıyoruz. Bu anlamda herkese açık duyuruyla iki çalıştay düzenlendi. Birlikte Topluluk Destekli Tarım projeleri yapmayı planlamaktayız. Bunun yanı sıra Türkiye gıda toplulukları çalıştaylarına da katılıyoruz.

Gıda dışında tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik çalışmalarınız var mı?

Aslında bütün tüketim alışkanlarımızı bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Gıdanın yanında üreticilerimizden bir kısmı doğa dostu kozmetik, çeşitli merhemler ve temizlik ürünleri de üretmektedir. Ayrıca bilginin de müşterek olduğuna inandığımız için merhem, çamaşır ve bulaşık deterjanı gibi birtakım ürünler için atölye çalışmaları yaparak bunları herkesin evinde kendisinin de yapmasını teşvik ediyoruz. Dağıtımlarda üreticilerden gelen kavanoz, yumurta viyolü gibi ambalaj malzemesini üreticilere geri getirerek ve plastik torba yerine bez çanta kullanarak ambalaj tüketimimizi de en aza indirmeye çalışıyoruz

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları