28 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

VATANDAŞ BORCU BORÇLA KAPATMA ÇABASINDA AMA ÇARE DEĞİL.. 8 AYDA 9 MİLYON KİŞİ İCRALIK OLDU

Ana Sayfa » EKONOMİ » VATANDAŞ BORCU BORÇLA KAPATMA ÇABASINDA AMA ÇARE DEĞİL.. 8 AYDA 9 MİLYON KİŞİ İCRALIK OLDU

Eklenme : 22.08.2023 - 12:40

VATANDAŞ BORCU BORÇLA KAPATMA ÇABASINDA AMA ÇARE DEĞİL.. 8 AYDA 9 MİLYON KİŞİ İCRALIK OLDU

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve hayat şartları nedeniyle icra davalarında ciddi bir artış yaşanıyor. 1 Ocak – 21 Temmuz tarihleri arasında geçen sene 5 milyon 8 bin 816 icra dosyası bulunurken, bu rakam 3 milyon 142 bin 564 adet daha artarak 21 Temmuz 2023 itibarıyla 8 milyon 151 bin 380’e yükseldi.

Karar’da yer alan habere göre, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ağustos ayı itibarıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısıyla ilgili yaptığı açıklamada, Ağustos ayı itibarıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının 21 milyon 783 bin olduğuna dikkat çekti. Gürer, 1 Ocak-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 oranında artarak 8 milyon 947 bin olduğunu söyledi.

Borçlanma maliyetlerindeki artışa rağmen vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesinin 4-11 Ağustos haftasında 25,1 milyar lira artarak 2 trilyon 343 milyar liraya ulaştığını belirten Gürer, şunları kaydetti:

“Söz konusu haftada tüketici kredilerinde 6,9 milyar, kredi kartı borç bakiyesinde ise 18,2 milyar liralık artış yaşandı. Yıl başından bu yana tüketici kredileri yüzde 30,4 artarak 1 trilyon 461 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 94,4 oranında artarak 882 milyar liraya kadar çıktı.”

Gürer, bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacaklarının da yılbaşından bu yana 7,1 milyar liralık artışla 37,4 milyar liraya çıktığına işaret etti. Türk lirası cinsinden tasarrufların, enflasyon karşısında eridiğini aktaran Gürer, Türk lirası cinsinden tutulan mevduatların, temmuzda reel olarak yüzde 6,9, son altı ayda yüzde 12,4 ve son bir yılda yüzde 21,3 oranında azaldığını ifade etti.

DOLAR CİNSİNDEN TASARRUFLAR GELİR SAĞLADI

Dolar olarak değerlendirilen tasarrufların ise son bir ayda reel olarak yüzde 4,2, son altı ayda yüzde 14,8 gelir sağladığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer “Euro cinsinden tutulan tasarruflar ise temmuzda aylık olarak yüzde 6,5, son altı ayda yüzde 17,8 ve son bir yılda yüzde 11 oranında reel olarak büyüdü. Altın ise tasarruf sahibine temmuzda reel olarak yüzde 4, son altı ayda yüzde 17,2 ve son bir yılda yüzde 15,3 oranında kazandırdı” değerlendirmesinde bulundu.

‘YANLIŞ KARARLARIN FATURASI VATANDAŞA KESİLİYOR’

AKP iktidarının yanlış ekonomi politikalarının bedelini vatandaşların ödediğini belirten Ömer Fethi Gürer, şunları aktardı:

“Her gün birden çok ürüne zam gelmektedir. Şeker pancarı taban fiyatı halen açıklanmamışken nerede ise her hafta şekere zam gelmeye başlamıştır. Bu hafta 50 kg şekerin fabrika fiyatı 1212 TL’den 1262 TL’ye çıkmıştır. Türkşeker’in Mart 2022’de yapmış olduğu yüzde 31 zam sonrası 50 kiloluk şekerin çuval fiyatı 550 TL’ye yükselmişti. Aradan geçen sürede şeker fiyatı 1262 TL erdi. Her fiyat artışı da şekerden mamul ürün fiyatlarını artırıyor. Şeker bir örnek. Ekonomide düzeliyor dedikçe iktidarın eli vatandaşın cebine gidiyor. Hızla yoksulluk yaygınlaşırken mutlu azınlık keyfine bakıyor. İktidarın zenginleştirdikleri ortalık güllük gülistanlık algısı yaratırken vatandaş nasıl geçineceği kaygısı taşıyor.

‘EKONOMİDE YANGIN GİTTİKÇE BÜYÜYOR’

Ömer Fethi Gürer, yüksek enflasyon ve temel ürünlere artarda gelen zamlar karşısında vatandaşların alım gücünün daraldığını belirterek, “Tarım ürünü üretici fiyatları (tarla fiyatları) temmuzda bir önceki aya göre yüzde 8,03 oranında artarken, yıllık artış oranı ise yüzde 62,4’e yükseldi. Tarım ürün üretici fiyatlarındaki artış gıda fiyatlarının önümüzdeki aylarda da yüksek oranlarda artmaya devam edeceğine gösteriyor. Çarşıda, pazarda sürekli halka iç içe olduğumuz için, ekonomideki yangını net olarak alanda görebiliyoruz” dedi.

‘ARTIK BORÇ BORÇLA KAPATILIYOR’

Ömer Fethi Gürer, kredi kartı harcamalarında da yüzde 226.65 artış olduğunu belirterek, “Kredi kartı ile market ve AVM’lerden yapılan harcamalarda ise yüzde 187.94 artış var. Vatandaş sadece cebindekini değil, gelecekteki gelirini de önceden tüketiyor. Vatandaşların bankalara olan kredi ve kredi kartı borcu, 2 trilyon 329 milyar 656 milyon liraya ulaştı. Bu tutarın içinde ödemesinde sıkıntı yaşanan ve bankalar tarafından takibe alınan 35 milyar 507 milyon liralık tutar da var. Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam etmekte olan kişi sayısı ise 3 milyon 840 bin 465 oldu.”

KAYNAK: Karar

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları