25 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

VATANDAŞ HANGİSİNE İNANSIN? BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. LEVENT YAMANEL’DEN YENİ AÇIKLAMA: GEVŞEME OLMAZSA MAYIS SONU, HAZİRAN BAŞI BİTİRİRİZ

Ana Sayfa » GÜNCEL » VATANDAŞ HANGİSİNE İNANSIN? BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. LEVENT YAMANEL’DEN YENİ AÇIKLAMA: GEVŞEME OLMAZSA MAYIS SONU, HAZİRAN BAŞI BİTİRİRİZ

Eklenme : 17.04.2020 - 17:21

VATANDAŞ HANGİSİNE İNANSIN? BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. LEVENT YAMANEL’DEN YENİ AÇIKLAMA:  GEVŞEME OLMAZSA MAYIS SONU, HAZİRAN BAŞI BİTİRİRİZ

 

 

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüsün tamamen kontrol altına alınması ve bitmesi süreci ile ilgili, “Tedbirler konusunda herhangi bir gevşeme olmazsa biz bunu mayıs sonu, haziran başı gibi bitiririz. Ama herhangi bir gevşemede virüsle ilgili dalgalar tekrar görülebilir” dedi.

Yamenel’in yeni açıklamasına geçmeden önce yine Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’ın hafta içinde yaptığı açıklamakta fayda var. Azap aynen şu ifadeleri kullanmıştı:

” Toplumun yüzde 60’ı hastalanana kadar uğraşacağız. Salgının tamamen durdurulamayacağını biliyoruz. ”

Hatta Alpay Azap’ın eşi TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Özlem Azap’sa dün yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Keşke salgının 4. haftasında bu salgın kontrol altına alınabilmiş olsaydı. Bu habere belki de en çok enfeksiyon hastalıkları uzmanları ve doktorlar sevinirler. Çünkü çok zor bir dönem içerisindeyiz ve daha zor günler bizi bekliyor. DSÖ’nün salgının arttığını söylediği ülkeler arasında Türkiye’yi de saydığını biliyoruz. Matematiksel olarak değerlendirilen çeşitli modeller var bu konuda; Seattle Modeli, Imperial College modeli var. Imperial College modeline göre Türkiye, salgının hızlı seyredeceği, yoğun hasta sayısının olacağı 26 ülke arasında bulunuyor.”

Bütün bunları aksini söyleyen açıklama ise Cumhuriyet’te yer aldı.

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Türkiye’yi de etkisi altına alan koroavirüsün kontrol altına alınma sürecini değerlendirdi. Prof. Dr. Yamanel, daha önceden de ön görülerinin, salgının mayıs sonu haziran başı gibi kontrol altına alınması olduğunu söyleyerek, “Fakat bu tamamen her zaman söylediğimiz gibi izolasyon önlemlerine, evde kalmaya, sosyal mesafeyi korumaya, maske takmaya bağlı. Eğer biz bunları yaparsak, devam ettirebilirsek ve bu tedbirler konusunda herhangi bir gevşeme olmazsa biz bunu mayıs sonu, haziran başı gibi bitiririz. Ama bunları yapamazsak, gevşersek, tedbirler halkımız tarafından daha az benimsenirse bu sefer süreçler uzayacaktır” dedi.

‘İZOLASYON ÖNLEMİ İLE İKİNCİ DALGAYI GÖRMEYİZ’

Prof. Dr. Yamanel, bazı ülkelerde virüsün ikinci etabının da olduğunu gördüklerine işaret ederek, “Bu virüsü kontrol altına almışlardı; ama bu sefer önlemler o ülkelerin halkları tarafından çok göz ardı edilmeye başlandı ve ikinci dalgayı gördüler. Bu durum bizde tamamen halkımızın duyarlılığına bağlı. Eğer izolasyon önlemlerini çok iyi devam ettirebilirsek ikinci dalgayı görmeyiz; ama herhangi bir olası gevşemede mutlaka bu virüsle ilgili dalgalar tekrar tekrar görülebilir” diye konuştu.

‘SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA OLUMLU BAKIYORUZ’

Geçen hafta sonu uygulanan, bu bu hafta sonu da uygulanacak olan sokağa çıkma yasağını da değerlendiren Prof. Dr. Yamanel, “Sokağa çıkma yasağına Bilim Kurulu olarak olumlu bakıyoruz. Çünkü havaların da ısınmasıyla vatandaşların Cumartesi-Pazar günleri daha fazla dışarı çıkma olasılığını ön gördüğümüz için böyle karar alındı. Sokağa çıkmayı ne kadar azaltabilirsek o kadar daha az bir temas olur ve bu virüse karşı da o kadar başarılı olabiliriz. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması önemli ki bir de zaten 65 yaş üzeri ve 20 yaş altının normalde sokağa çıkma yasağı var. Fakat hizmet sektörünün de ve üretimin de sonuç olarak aksamaması lazım. Bu durumda olup sokağa çıkan vatandaşlarımızın da hem maskelerini takmaları, hem de sosyal mesafeyi temin etmeleri çok önemli” ifadelerini kullandı.

‘İZOLASYON, AŞI YERİNE GEÇMEKTE’

Prof. Dr. Yamanel, Türkiye’de çok önemli aşı çalışmaları yapıldığını da ifade ederek, “Aslında aşı çalışmaları normalde 1-1,5 yıl kadar sürüyor. Fakat böyle durumlarda bu süreler biraz daha aşağıya çekilebilir. Ben aşı konusunda çok umutluyum. Ama aşının bulunmasından önce şu anki izolasyon tedbirleri şimdiki aşımız yerine geçmekte. Bunu da vurgulamak istiyorum” dedi.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları