29 Mart 2024 - Hoş geldiniz

YSK’NIN ‘GEREKÇEDEN YOKSUN’ KARARINDA, İKTİDARIN ÖNE SÜRDÜĞÜ İDDİALAR ÇÖKTÜ

Ana Sayfa » GÜNCEL » YSK’NIN ‘GEREKÇEDEN YOKSUN’ KARARINDA, İKTİDARIN ÖNE SÜRDÜĞÜ İDDİALAR ÇÖKTÜ

Eklenme : 24.05.2019 - 8:32

YSK’NIN ‘GEREKÇEDEN YOKSUN’ KARARINDA, İKTİDARIN ÖNE SÜRDÜĞÜ İDDİALAR ÇÖKTÜ

 

 

AKP itiraz dilekçesinde, yaklaşık 15 bin kısıtlı seçmen iddiasını ortaya attı. YSK bunların sadece 706 kişi olduğunu belirledi. AKP, 8 bin 848 usulsüz oy sayım ve döküm cetveli olduğunu öne sürdü, YSK bu rakamı 108 olarak tespit etti ve bunun da sonuca etkili olmadığını kaydetti. 6 bin 539 sandık başkanının kamu görevlisi olmadığı iddiası da tutmadı. YSK, sadece 754 sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmadığını kaydetti.

Cumhuriyet AKP’nin YSK’ye verdiği itiraz dilekçesi ve sonrasında yaptığı açıklamaları YSK kararıyla karşılaştırdı:

AKP: Oy sayım ve döküm cetvellerinde önemli usulsüzlükler yapıldı. 5 bin 388 mühürsüz, 694 adet imzasız, 214 adet boş, 498 eksik, 919 adet rakam belirtilmemiş, 1135 adet sayısı eksik oy sayım ve döküm cetveli söz konusu. İstanbul seçimlerinde 8 bin 848 adet usulsüz düzenlenmiş oy sayım ve döküm cetvelinin, bir milyonu aşkın seçmenin kullandığı oyun hukuki akıbetin belirsizliğine yol açtı.

YSK: 18 adet sandıkta sayım döküm cetvelinin hiç bulunmadığı, 90 adet sandıkta ise sayım döküm cetvellerinde sandık kurulu imzalarının bulunmadığı görülmüştür. Sayım döküm cetveli olmayan veya imzasız olmakla esasen yok hükmünde olan 108 adet sandıktaki oy kullanan seçmen sayısı 30 bin 281’dir. Sayım döküm cetvellerindeki bu eksiklik, tek başına seçim sonucuna müessir olmamakla birlikte, sandık kurulu başkanlarının kanuna aykırı biçimde belirlenmesi ile birlikte değerlendirilmiştir.

AKP: Kamu hizmetinden yasaklı olan 14 bin 591 kişi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oy kullandı. Ayrıca kamu görevlisi sıfatını taşımamasına rağmen 6749 sayılı kanunun 4. maddesinin ikinci fıkrasında kamu hizmetinden yasaklı olanlar da var. Bu durumda olan 121 kişi oy kullandı.

YSK: 377 adet kısıtlının oy kullandığı, 6 sandıkta ölü olan kişilerin yerine oy kullanıldığı, 41 sandıkta ceza infaz kurumunda bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülerin yerine oy kullanıldığı, 58 sandıkta ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yerine oy kullanıldığı, 224 adet zihinsel engeli nedeniyle kısıtlı olan kişinin oy kullandığı tespit edilmiştir. Bu şekilde oy kullanma hakkı olmamasına karşın oy kullandığı tespit edilen kişi sayısının 706 olduğu görülmüştür.

AKP: 6 bin 539 sandık kurulu başkanı kamu görevlisi değil. 13 bin 84 sandık kurulu üyesi de kamu görevlileri arasından seçilmedi. Ayrıca, KHK ile kamu görevinden çıkartılan ve kamu hizmetinden yasaklanmış olan 12 kişi ise sandıklarda, sandık kurulu başkanı ve memur üye olarak görev yaptı.

YSK: 754 sandıkta sandık kurulu başkanı kanun hükmüne aykırı olarak belirlendi. Bunlar kamu görevlisi değil.

AKP: Sandık kurullarının kanuna aykırı olarak oluşturulması nedeniyle, oy verme esnasında sandık başında seçmene telkinde bulunuldu ve yanlış yönlendirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimine ait oy pusulalarının seçmene eksik veya fazla verildi. Örneğin; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanan seçmen sayısı 8 milyon 865 bin 262 iken, ilçe belediye başkanlığı için oy kullanan seçmen sayısının 8 milyon 851 bin 159. Aradaki fark 14 bin 103. Bu hususun sandık kurulunca seçmene fazla veya eksik oy pusulası verilmesinden kaynaklandığını açıkça ortaya koymaktadır.

YSK: Gerekçeli kararda, böyle bir tespite hiç yer verilmedi.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları