24 Nisan 2024 - Hoş geldiniz

YUNAN SİYASETÇİLERDEN AYASOFYA TEPKİSİ

Ana Sayfa » GÜNCEL » YUNAN SİYASETÇİLERDEN AYASOFYA TEPKİSİ

Eklenme : 11.07.2020 - 21:05

YUNAN SİYASETÇİLERDEN AYASOFYA TEPKİSİ

 

Ayasofya’nın statüsüyle ilgili 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali, Yunanistan’daki siyasetçilerin tepkisini çekti. Fori Yennimata, yaptırım önerisinde bulundu.

Eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çiprasuluslararası toplumun Ayasofya’nın statüsüyle ilgili karara kararlılıkla tepki göstermesi gerektiğini söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre ateist olduğunu belirten Çipras, Yunanistan hükümetinin bu kararı uluslararası seviyede gündeme getirmek zorunda olduğunu kaydetti.

Çipras, Facebook hesabından yaptığı açıklamada “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın dünya mirasının benzersiz yapısı olan, büyük tarihi ve dini öneme sahip olan Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararı, dinler arası diyaloğa zarar veren ve genel insani değerleri ihlal eden ciddi bir sorun” dedi.

‘Avrupa uyuyor’

Eski başbakanlardan Andonis Samaras, Avrupa ve Batı’yı eylemsizlikle suçladı.

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi karşısında dünyanın sessiz kalmasına tepki gösteren Samaras, “Avrupa uyuyor. Batı intihar ediyor. Kendi kimliğini ve kültürü korumayanlar ölüyor” yorumunu yaptı.

‘Tüm uygar dünyaya meydan okundu’

Eski sosyalist parti PASOK’un devamı olan KINAL Partisi lideri Fofi Yennimata, Ayasofya kararı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulama çağrısı yaptı.

Yennimata, “Erdoğan’ın Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararı, tüm uygar dünyaya ve Hristiyanlığa yönelik bir meydan okuma. Biz Yunanlar için bu karar bıçak gibi” diye konuştu.

BM, AB ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kurumların artık sözle değil, önlem ve yaptırımlarla tepki vermesi gerektiğini savunan Yennimata, Türkiye’nin sadece bundan anlayacağını iddia etti.

Öte yandan Rus Ortodoks Kilisesi Basınla İlişkiler Sorumlusu Vladimir Legoyda, Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi kararının yakın gelecekte gözden geçirilmesine ihtimal vermediğini, ancak zamanla tarihin her şeyi yerli yerine koyacağını söyledi.

Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülerek Müslümanların ibadetine açılması için 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini değerlendiren Rus Ortodoks Kilisesi Basınla İlişkiler Sorumlusu Vladimir Legoyda“Şu anda bu kararın nasıl değiştirilebileceği, en azından yakın gelecekte belli değil. Böyle bir karar alındıktan sonra, yakın gelecekte bir şeylerin değişeceğine dair muhtemelen umut yoktur” diyerek ekledi:

“Gelecekteyse tarih elbette her şeyi yerli yerine koyar.”

‘Hıristiyanlar olumsuz algılayacak’

Ayasofya’yla ilgili kararın Türkiye’nin iç meselesi olduğunu, ancak resmi kararların çerçevesi dışına çıkan birtakım şeyler bulunduğunu söyleyen Legoyda, “Bu eylem, Hristiyan dünyasında olumsuz algılanacak. Hristiyanlardan da farklı bir tepki elbette beklenemez” vurgusunu yaptı.

Benzer Haberler

Facebook'ta Biz

Çanakkale Rent a Car Banka Kredisi diş rehberi Bozcaada Otelleri Bozcaada Otelleri Bozcaada Pansiyonları